Kalp krizi ve inme gibi hastalıkların görülme sıklığı toplumda giderek artıyor. Bu tür hastalıklar aynı zamanda erken ölüme yol açıyor. Yaş, ailede kalp hastalığının bulunması, diyabet, stres, şişmanlık, hipertansiyon, yüksek kolesterol, kontrolsüz doğum kontrol hapı kullanımı, erken menopoz, hareketsizlik gibi durumlar kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor. Buna yanlış beslenme de eklendiğinde, tablo daha da kötüye gidiyor.
CEVİZLE ARAYI DÜZELTİN
Sağlıklı bir kalp için bitkisel beslenmek gerekiyor. Yeşil yapraklı sebzeleri günde 4-5 porsiyon tüketmek kan damarlarını temizliyor. Kuruyemişler (ceviz, badem, fındık, fıstık), kuru baklagiller ve çok az miktarda (günde 3 dilim) tam tahıllı ekmek kalbi koruyor. Hayvansal ürünleri ise mümkün olduğunca azaltmak gerekiyor.
MARGARİNDEN UZAK DURUN
Kalp damar hastalıklarının temeli, çocuklukta atılıyor. Bu dönemdeki kötü beslenme alışkanlıkları, kalbe zarar veriyor. Özellikle doymuş ve trans yağ, işlenmiş toksik gıdalar, mısır şurubundan yapılmış market ve fırın ürünleri, aşırı tuz ve az lif tüketimi riski artırıyor.
Trans yağlar, kalp damar sistemini en fazla tehdit eden faktörlerin başında geliyor. Kızartma yağları, margarinler, ambalajlı market ürünleri, ambalajsız pastane ve fırın ürünleri trans yağlar içeriyor.
SAĞLIKLI HAYATIN ŞİFRESİ
PROF. DR. OSMAN ERK
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL