Kanser tedavisi görenler koronavirüs aşısını ne zaman yaptırmalı?

Dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs 105 milyonu aşkın kişiye bulaşırken milyonlarca kişinin de hayatını kaybetmesine neden oldu. Koronavirüsü durdurmak için uygulanan koronavirüs aşısı hakkında birçok soru işareti bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de kanser tedavisi görenler ile alakalı. Kanser tedavisi görenler koronavirüs aşısı yaptırmalı mı? Kanser tedavisi görenler koronavirüs aşısını ne zaman yaptırmalı? İşte detaylar…

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :05 Şubat 2021 , 11:49 Güncelleme Tarihi :05 Şubat 2021 , 11:53
Kanser tedavisi görenler koronavirüs aşısını ne zaman yaptırmalı?

İÇİNDEKİLER

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Öztürk 4 Şubat Kanser Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

Erken teşhisin tedavi açısından önemli olduğunu ifade eden Dr. Öztürk, "Kanserden değil geç kalmaktan korkmamız gerektiğini vurgulamamız gerekir" dedi.



Doç. Dr. Mustafa Öztürk, kanser ile ilgili erken teşhisin ve korona virüs aşısını hastaların olup olmayacağı ile ilgili bilgiler verdi.

Erken teşhiste hastanın yüzde 95'lere kadar hastalıklardan arındırma imkanının olduğunu belirten Dr. Öztürk, "Pandemi dolayısıyla birçok kişinin şikayetleri olmasına rağmen korku nedeniyle sağlık kuruluşuna başvurmalardaki gecikmeler tedavi sürecini olumsuz etkilemektedir. Yaşadıkları belirtileri ya da ağrıları göz ardı ederek bir hekime başvurmaması zamanında müdahale yapılamadığı için kanserin ilerlemesine sebep oluyor. Erken teşhis kanserde önemli bir aşamadır. Kanserin erken dönemde teşhis edildiği durumlarda neredeyse yüzde 95'lere varan hastalıktan arındırma imkanımız varken ileri evre bir kanserde bu oran gerilemektedir. Kanserden değil geç kalmaktan korkmamız gerektiğini de vurgulamamız gerekir. Kolonoskopi, mamografi gibi tetkiklerin erken teşhis amaçlı belirli dönemlerde yapılması gerekmektedir" dedi.



"ŞİKAYETLER OLMAZSA BİLE TEDBİR AMAÇLI KANSER TARAMASI YAPILMASI GEREKİR"
Sağlığın riske atılmaması adına tarama yapılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Mustafa Öztürk "Kanser hastalığının metastaz yaptığı yerlere göre de bu semptomlar değişebilir. Mesela beyne metastaz yaptığı durumlarda bulantı, kusma, baş ağrısı şeklinde bulgularla da hasta karşımıza çıkabilir. Herhangi bir şikayet olmasa da erken teşhis amaçlı kanser taraması yapılmalıdır. Zaman kaybetmeden kanserde teşhise ulaşmak ve gerekli tedaviyi uygulamak yaşam kurtarıcıdır. Sağlığımızı riske atmadan, bir şikayetimiz olmasa bile ailede kanser öyküsü varsa ya da tedbir amaçlı kanser taramalarının yapılması gerekir" şeklinde konuştu.



"KANSER TEDAVİSİ BİTTİKTEN 1 AY SONRA AŞI YAPILMASI KANSER HASTALARI İÇİN ÖNERİLMEKTEDİR"
Kanser hastalarının korona virüs aşısını yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Mustafa Öztürk, "İmmün bağışıklığının sağlanması açısından tüm bireylerin korona virüs aşısı yaptırması gerekir. Aktif kanser tedavisi gören hastalarda bu tür aşıları kanser tedavisi bitene kadar ertelemekte fayda var.

Kanser tedavisi bittikten 1 ay sonra aşı yapılması kanser hastaları için önerilmektedir. Kanserle mücadelede ülkemizde önemli adımlar atılmakta. Biz de Özel Denizli Tekden Hastanesi olarak, Onkoloji Merkezimizde gerekli tedbirleri alarak hastalarımıza tüm dünyada geçerli olan kemoterapi akıllı molekül ve immünoterapi yöntemlerini SGK geri ödemesi kapsamında uygulamaktayız" diye konuştu.