ABD'de her 8 kadından 1'i, Türkiye'de ise her 12 kadından 1'i meme kanserine yakalanıyor. Hiç doğum yapmamak ya da geç doğum yapmak meme kanseri için risk oluşturuyor.
ABD'de her 8 kadından 1'i, Türkiye'de ise her 12 kadından 1'i meme kanserine yakalanıyor. Hiç doğum yapmamak ya da geç doğum yapmak meme kanseri için risk oluşturuyor.
Tiroit ile ilgili rahatsızlığı bulunan kadınlarda meme kanseri görülme oranı daha yüksek olabiliyor. Doç. Dr. Fatih Levent Balcı, meme kanseri hakkında önemli bilgiler veriyor:
AYNA KARŞISINDA MUAYENE
Meme kanseri, kadınlardaki kanserlerin tümünün yüzde 33'ünden ve kanserle ilişkili ölümlerin yüzde 20'sinden sorumludur.
Meme kanseri erken dönemde yakalandığında yüzde 95'e yakın oranda başarı ile tedavi edilebilmektedir. Genelde memede ele gelen kitle kanseri düşündürtse de, her ele gelen kitle kanser anlamına gelmemektedir. Kadınların öncelikle ayda bir ayna karşısında rutin meme muayenelerini yapmaları gerekmektedir.
RİSK FAKTÖRLERİ NELER?
BRCA1 pozitifliği olan bir kadında hayat boyu meme kanserine veya yumurtalık kanserine yakalanma riski yüksektir.
Ergenlik çağında meme gelişimi sırasında radyasyona maruz kalma, bu bölgedeki dokuların tahrip olmasına yol açtığı için riski artırır. Östrojen hormonuna maruz kalınan süredeki artış da meme kanseri riskleri arasındadır. Yağ içeriği yüksek yiyeceklerle beslenme risk faktörü oluşturur.
KAYIP OLMADAN CERRAHİ
Erken evrede yakalanan meme kanserinde meme kaybı olmadan, temiz cerrahi sınırla sadece kitle çıkarılır. BRCA testi pozitif olan, aile hikayesi pozitif veya memesinde birden çok odakta meme kanseri olan kanserlerde, meme içi boşaltılırken, içerisi silikon ile doldurulup, meme cildi ve meme başındaki doğal görüntü korunarak cerrahi tedavi uygulanır.
2 KAT ARTAR
Meme kanseri olan hastaların birçoğunda tiroit nodülü saptanabilir. Bu tiroit nodülleri incelendiğinde %10-15 oranında tiroit kanseri olduğu saptanmıştır. Meme kanseri olup tiroit nodülüne sahip olan hastaların ileriki dönemde tiroit kanserine yakalanma riski yüksektir. Tiroit kanseri olanlarda meme kanseri olma riski 1.5-2 kat artar.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Memede şişlik
İki meme boyutunun anlamlı biçimde farklı olması
Memede şekil değişikliği
Meme başı çevresinde renk, şekil değişikliği, içe çökme, meme ucunda yön değiştirme
Meme başında çatlak, yara ya da kabuklanma oluşumu
Meme cildinde kızarıklık
Meme başından gelen kanlı ya da kansız akıntı