Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişime uğraması ve kontrolsüz olarak çoğalması nedeniyle oluşan tümör sonucu ortaya çıkıyor.
Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişime uğraması ve kontrolsüz olarak çoğalması nedeniyle oluşan tümör sonucu ortaya çıkıyor.
Prof. Dr. Necati Özen, meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çekiyor. 2018'de dünyada meme kanserli kadın sayısının 2 milyon 88 bin 849 olduğunu söyleyen Özen, "Kadın kanserleri içinde meme kanseri oranı yüzde 25,4 olarak verilmekte; diğer bir deyimle her 4 kadın kanserinin biri meme kanseri olmaktadır. Yine kadınlarda kansere bağlı ölümler incelendiğinde meme kanseri yüzde 15 ile birinci sıradadır" diyor.
20 YAŞTA BAŞLAYIN
Kadınların 20 yaşından itibaren her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesini yapmaları ve 20-40 yaş aralığında 3 yılda bir doktor muayenesi yaptırmalarının önerildiğini hatırlatan Prof. Dr. Necati Özen, şunları söylüyor:
40 yaş sonrasında ise mutlaka her yıl bir kez muayene yaptırılması gereklidir. 35-40 yaş arası en az bir dijital mamografi çektirmeleri sonraki yıllarda yapılan incelemelerde karşılaştırma açısından önem taşımaktadır.
İlk mamografi ve aynı dönemde meme muayenesi 45 yaş sonrası takibin nasıl olacağını belirlemeye yardımcı olur.
MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM GEREK
Tanısı kesinleşen vakalarda tedavi planı meme cerrahı ve tıbbi onkoloji uzmanı tarafından netleştiriliyor. Kanser gerek tanı aşamasında ve gerekse tedavi aşamasında birçok ilgili birimden oluşan multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilmelidir" diye konuşuyor.
KORUNMAK İÇİN
Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durun.
Sağlıklı beslenin ve düzenli spor yapın.
İdeal kiloyu korumaya özen gösterin.