İYOT ÇOK ÖNEMLİ
Tiroit bezi, vücut metabolizmasını ayarlayan T3 ve T4 hormonlarını salgılıyor. Ancak iyot olmadan bu iki hormon üretilemiyor. Tiroit hormonlarının üretilebilmesi için mutlaka vücuda yeterli ölçüde iyot alınması gerekiyor. İyot eksikliği; iyotsuz tuz kullanımı, kullanılan bazı ilaçlar ya da emilimi etkileyen minerallerin vücudumuza daha fazla girmesi gibi nedenlerle oluşuyor. İyot eksikliği giderilince tiroit fonksiyonları normale dönüyor.
ÇARPINTI YAPAR
Kanda tiroit hormonu düzeyinin yükselmesi 'hipertiroidi' olarak tanımlanıyor. TSH hormonu düşük olmasına karşın T3 ve T4 üretimi yüksek oluyor. Bu durumun da çarpıntı, aşırı terleme, uykusuzluk, kilo kaybı, ellerde titreme ve sinirlilik şikâyetler görülüyor. Tiroit hormonunun yükselmesinde, genellikle iki neden bulunuyor. Ya hormon salgılayan bir tiroit nodülü ya da halk arasında zehirli guatr olarak bilinen Graves hastalığı görülüyor.
ÜŞÜYORSANIZ...
Tiroit bezinin yeterli hormon üretememesi ise 'hipotiroidi' olarak tanımlanıyor. Bu durumda ise kilo alma ya da zayıflama çabasına rağmen kilo verememe, halsizlik, depresyon, üşüme, kabızlık, adet düzensizliği, aşırı uyku şikayetleri görülüyor. Hipotiroidi daha çok iyot eksikliği ve Hashimoto hastalığına bağlı olarak gelişiyor.
GLUTENİ TÜKETMEYİN
Hashimoto hastalarında iyot eksikliğini gidermek için iyot ve antiTPO saldırılarını önlemek için selenyum minerali takviyesi yapılıyor. Ayrıca gluten ve süt ürünleri tüketiminin de bir süre sınırlanması gerekiyor. Ancak tiroit bezinin artık çalışamadığı durumda dışarıdan hormon takviyesi almak gerekiyor. Bu ilacın sabah aç karnına alınması, hormon seviyelerinizi düzenli takip ettirilmesi önem taşıyor.