Kısırlık, günümüzde çiftler arasında giderek yaygınlaşıyor. Özellikle kadınların yüzde 40'ında görülen yumurtalamanın olmaması, kısırlığın en yaygın görülen nedenleri arasında bulunuyor. Op. Dr. Bilgi Uslu Aybar, anne olma hayali kuran kadınlar için kısırlık tedavisinin kişiye özel olduğunu belirtiyor. Hızla yayılan kısırlığın tespiti ve tedavisiyle ilgili bilgilendiriyor...
BELİRTİ VERMEZ
Kısırlık, en az bir yıl ya da 35 yaşın üzerindeyse 6 ay denemeden sonra hamile kalınamaması anlamına geliyor. Kadınlarda kısırlık, yaş, kilo, fiziksel problemler, hormon problemleri, yaşam tarzı veya çevresel faktörlerden kaynaklanabiliyor. Kişide herhangi bir kısırlık belirtisi olmayabilir ve bu nedenle kısırlık fark edilmeyebiliyor. Pek çok sağlık durumu kadınların hamile kalmasını zorlaştırabiliyor. Kadınlarda adet döngüsündeki ve yumurtlamadaki değişiklikler kısırlığa bağlı bir hastalığın belirtisi olabiliyor.
SİVİLCEYİ ÖNEMSEYİN
Kadınlarda kısırlık belirtileri de değişiyor. Anormal adet döngüsü, düzensiz adet döngüsü, adet görememe, ağrılı adet dönemleri, sırt ağrısı, pelvik ağrı ve kramp olabiliyor. Bazen ise kısırlık hormonlardan kaynaklı olabiliyor. Bu durumda ciltte sivilce, aknenin artması ve cilt değişiklikleri, cinsel dürtü ve arzudaki değişiklikler, dudaklarda, memede ve çenede kıllanma, saç dökülmesi, kilo alma görülüyor.