Her beş kişiden biri hayatının bir döneminde kansere yakalanma riski taşıyor. Yaş ve genetik faktörler gibi değiştirilemeyen unsurlar olsa da sağlıklı bir diyetin hastalık riskini azaltabileceği belirtiliyor. Hücrelerde hasara yol açan serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı antioksidanlar koruyucu bir rol üstleniyor. Likopen, resveratrol, lutein, zeaksantin ve A vitamini gibi antioksidanlar, vücut direncini artırarak kanser riskini düşürebilir.
Fotoğraflar: AA
BU 5 GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN BESLENMENİZİN BİR PARÇASI OLMALI
Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarından koruyarak oksidatif stresi azaltır. Uzmanlar, antioksidan ihtiyacının doğal besinlerle karşılanmasının önemine dikkat çekiyor. İşte kansere karşı koruma sağlama potansiyeline sahip 5 önemli antioksidan...
1. Likopen
Domateslerde yoğun olarak bulunan likopen, hücre hasarını önleyerek tümör gelişimini baskılayabilir. Aynı zamanda sperm sağlığını destekleyici etkisi ile bilinir. Kabak, havuç ve dolmalık biber gibi besinlerde de bulunan likopen, karotenoid ailesinin bir üyesidir. Turuncu ve kırmızı renkli bu gıdalar, göz sağlığını korumanın yanı sıra kolon, akciğer, meme ve prostat kanserine karşı koruyucu etki gösterebilir.