Kireçlenmeyi dize getirin

Osteoartrit yani diz kireçlenmesi, 60’lı yaşların ardından kapıyı çalıyor. Uzmanlar, dayanılmaz ağrılara yol açan bu hastalıkta tedavi yöntemlerine değiniyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :22 Ocak 2023
Kireçlenmeyi dize getirin
Hem ileri yaş hem de fazla kilo eklem sağlığını tehdit ediyor. Bunların başında, şiddetli ağrının yanı sıra hareketleri kısıtlayan eklem kireçlenmesi geliyor. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Sena Tolu, dünyada yaklaşık 250 milyon kişinin diz kireçlenmesinden muzdarip olduğunu belirtiyor. İlerleyen yaşların korkulu rüyası olan bu hastalığın tedavi yöntemleriyle ilgili önemli açıklamalar yapıyor.

NASIL OLUŞUYOR?
Kireçlenme, eklemi oluşturan kemiklerin yüzeylerini kaplayan ve kemiklerin birbiri üzerinde kayarak hareket etmesini sağlayan elastik yapıdaki kıkırdak dokunun aşınması anlamına geliyor. Diz ekleminde bulunan ve sadece 3 mm kalınlığında olan sağlıklı kıkırdak doku, yürüme, koşma, merdiven inme çıkma ve çömelme gibi eklemi zorlayan günlük aktiviteleri ağrı hissetmeden yapmayı sağlıyor. Kıkırdakta aşınma olması durumunda, eklem yüzlerinde sürtünmeye bağlı dizde zamanla kıkırdağın altındaki kemik, eklem kapsülü ve eklem çevresindeki bağlar da etkilenerek, dizde ağrı ve şişlik gelişirken, günlük aktivitelerde problemler ortaya çıkıyor.

AĞRILAR KESİLMEZ
Bu hastalık genellikle eklemin yanlış kullanımı, ilerleyen yaş ve romatizmal hastalıklar sonucu ortaya çıkıyor. Şikayetleri ilerleyen hastalar, zamanla yürümede bile zorluk çekiyor. Sürekli ağrı kesici ilaçları kullanmak zorunda kalıyor. Bu durum da mide, karaciğer ve böbreğe zarar veriyor.

NEDENİ BULUNMALI
Diz kireçlenmesinde tedaviden önce nedenin tespit edilmesi gerekiyor. Başlangıçta kilo verme ve egzersiz, kıkırdak destekleyici ilaçlar ve fizik tedavi uygulamaları süreci yavaşlatıyor. Ancak kireçlenme ilerledikçe kıkırdak, bağ ve menüsküslerin rejenerasyonunu sağlayan tedaviler gerekiyor.

TEDAVİSİ VAR
Kök hücre, insan vücudunda farklı hücrelere dönüşme ve çoğalma yeteneği gösteriyor. Kireçlenmede eklem boşluğuna enjekte edilerek hücrelerine dönüşüyor. Böylece kıkırdak dokunun yenilenmesini sağlıyor.