Uzmanı sarı nokta hastalığına karşı uyardı: Tedavi edilmediğinde körlüğe sebep oluyor!

Sarı nokta ihmale gelmiyor. Tedavi edilmediğinde körlüğe yol açıyor. Uzmanlar uyarıyor: Kilolular risk altında! İşte sizler için derlediğimiz 15 Ağustos tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :15 Ağustos 2023
Uzmanı sarı nokta hastalığına karşı uyardı: Tedavi edilmediğinde körlüğe sebep oluyor!

İÇİNDEKİLER

İlerleyen yaş, göz hastalıklarını da beraberinde getiriyor. En sık görülen makula dejerasyonu yani sarı nokta hastalığı ise ihmale gelmiyor. Oldukça sinsi ilerleyen bu hastalık, tedavi edilmediğinde körlüğe yol açabiliyor.

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nükhet Zaim, özellikle yoğun güneş ışığının yol açtığı tehlikeye değiniyor. Sarı nokta hastalığı, renkleri soluk görme, bulanık ve çarpık görme, görmede ışık ihtiyacı ve görme kaybı gibi şikayetlere yol açıyor. Sigara, obezite, kalp hastalıkları, yetersiz beslenme ve güneş ışınlarına maruz kalma da riski artırıyor. Opr. Dr. Zaim tedavi yöntemleri hakkında şunları söylüyor: Sarı nokta tanısı konulan kişiler göz içi enjeksiyonu dediğimiz uygulamayla retinaya ilaç enjeksiyonu tedavisi görmelidir. Göz için kullanılan vitamin ve minerallerden tedavide faydalanılabilir.

CAN DÜŞMANI HAMBURGER
Modern hayat beslenme şeklimizi de değiştiriyor. Günümüzde özellikle gençlerin en çok tercih ettiği besinlerin başında fast food geliyor. İştah kabartan hamburger menüler, sağlığı tehdit ediyor. Diyetisyen Helen Bond, bin 200 kalorilik bir hamburger menüsü yedikten sonra vücudun verdiği tepkileri sıralıyor:
- 15 dakika: Kan şekeri en yüksek seviyeye çıkar. Bu artış, obezite ve enfeksiyon riskini artırır.
- 20 dakika: Yemekten 20 dakika sonra mide ekşimesi, asit reflüsü görülür.
- 30 dakika: Tuz, bu öğündeki en büyük sorundur. Hastalarda tansiyon problemi ortaya çıkar. Ayrıca tuzun su tutmasına yol açması nedeniyle ödem görülür. Böbrekler de normalden daha fazla çalışır.
- 50 dakika: Hamburger yedikten bir saat sonra kişi kendini yorgun ve halsiz hissetmeye başlar. Bunun sebebi, kan şekerinin hızla düşmesidir.
- 1 saat: Açlık en üst seviyeye çıkar. Ayrıca kişilerde susuzluk, şişkinlik ve mide yanması görülür.



KARPUZ TÜKETMENİN ALTIN KURALI
Beslenme Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, karpuz tüketirken dikkat edilmesi gereken 6 kuralı sıralıyor:
- Ana değil, ara öğünlerde yiyin.
- Karpuzu tok tutması için peynirle tüketin.
- Karpuzun yanında az tuzlu peynir tüketin.
- Karpuz çekirdekleri, böbrekleri temizler. Tüketin.
- Karpuz suyu, kan şekerini hızlı yükseltir. Uzak durun.
- Karpuzu oda sıcaklığında tutmak, antioksidanları yükseltir. Kesme zamanı gelmeden buzdolabına koymayın.



40 YIL HATIRI VAR
Kahvaltının ardından, öğle aralarında keyif niyetine içtiğimiz Türk kahvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Atina Üniversite'si Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırma ise kahvenin ömrü uzattığına dikkat çekiyor. Öyle ki Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltan kahve, günde 1 kez içildiğinde kalp damarlarını besliyor. Şeker hastalığına yakalanma riskini azaltıyor. Safra taşı oluşumunu engelliyor.

SELÜLİTE BİBERİYE
A ve C vitamini deposu biberiye beyin sağlığını korur. Alzheimer'la savaşır. Cildi besler. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Selülitleri yok eder.

BÖBREKLERE KEFİR GÜCÜ
Probiyotik deposu kefir, kolesterolü düşürür. Böbreklerdeki taşı ve kumu döker. Sedefle savaşır. Mide hastalıklarıyla savaşır.

PEKMEZ KAN YAPAR
Bağırsakları koruyan pekmez, mide dostudur. Akciğeri temizler. Kemiklerin güçlendirir. Yüksek tansiyona iyi gelir. Kansızlığı bitirir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN