Emeklilik zamanı şu şekilde hesaplanmaktadır:
Emeklilik yaşı hesaplaması için sigorta başlangıç tarihi ve malullük durumu dikkate alınarak hesaplama işlemi yapılmaktadır.
Kadın çalışanlar için emeklilik yaşı hesaplanması çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir, kadın sigortalı çalışanlar çocuk sahibi olduğu takdirde sigorta indirimi hakkı kazanmaktadır. Erkek çalışanlara göre biraz daha erken bir yaşta emekli olma hakkı kazanırlar.
2008 yılından sonra sigorta başlangıcı olan herkes 65 yaşında emekli olabilecektir.
Emeklilikte ne kadar maaş alınacağı 60 yaş sonrası için şu şekilde hesaplanmaktadır;
4A, 4B, 4C erkek çalışanlar ve 4A, 4B, 4C kadın çalışanlar olarak ikiye ayrılmaktadır.
4A erkek çalışanlar, 2016 tarihinden sonra SGK prim başlangıcı yaptıkları takdirde emekli olmak için 61 yaşı tamamlamak zorundadır.
4A kadın çalışanlar için, 2020 tarihinden sonra sigorta başlangıcı yapan sigortalı kadın çalışanlar 61 yaşına kadar emeklilik için çalışmak zorundadır, çocuk sayısına göre sigorta prim indirimi alınabilmektedir.
4B ve 4C erkek çalışanlar için 2011 tarihinden sonra sigorta girişi yapıldığı takdirde 61 yaş koşulunu beklemek zorundadır. 65 yaşına kadar prim ödemesi yapılabilmektedir, 65 yaş geldikten sonra kalan prim ödemeleri topluca yapılabilmektedir.
4B ve 4C kadın çalışanlar için 2015 yılından sonra işe başlayan sigortalı kadın çalışanlar için 61 yaşında emeklilik hakkı kazanılmaktadır. Kişi 65 yaşına geldiği takdirde toplu prim ödemesi yapabilmektedir.
EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ