Yeniden dilekçe verilecek
Emekli olup, emekli aylığını kestirmeden destek primine tabi olarak çalışmaya devam edenler, tekrar emekli olamayacağından 'emeklilik gerekçesiyle' kıdem tazminatı alamıyor. İşten çıkarma, geçerli nedenle (maaşın geç ödenmesi ve mobbing-psikolojik baskı gibi) sözleşme feshi, en az 1 yıllık çalışma süresinin olması gibi normal bir işçiyle aynı kurallara tabi olarak tazminat alabiliyor. Kıdem tazminatını sıfırladıktan sonra emekli maaşlarını kestirip çalışmaya devam eden emekliler, yeniden emeklilik dilekçesi vererek, emeklilik sonrası sürelerin tazminatını alabilir.
Almadan devam edilirse nasıl olacak?
Çalışan 20 yıl aynı işyerinde çalışıp kıdem tazminatını alarak emekli olup ve emekli olduktan sonra yeniden aynı işyerinde çalışmaya devam ederek, 3 yıl daha çalışmışsa ikinci kez kıdem tazminatını hak ettiğinde yalnızca 3 yıllık süre üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır. Emekli olup kıdemini almadan devam ederse, 23 yıllık tazminatını alır. Genel tavsiye emekli olunduğu anda kıdemi alma yönünde.
Kıdem tazminatı nedir?
Kıdem tazminatı, son iş yerinde çalışılan her tam sene amacıyla 30 günlük son brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Tam sene dışında kalan vakit amacıyla ise, 30 gün üzerinden oranlama yapılarak tazminat miktarı hesaplanır. Burada bilinmesi gereken bir konu; kıdem tazminatının tavan tutarıdır. 2020 senesi ikinci yarısı amacıyla tespit edilen kıdem tazminatı tavan tutarı 7.117, 17 TL'dir. Yani brüt ücreti bu rakamdan yüksek olan işçilerin alabileceği tazminat senelik olarak bu tutarda olacaktır.
Kıdem tazminatı hesaplama
Çalışanın çalıştığı toplam vakit belirlenir.
Çalışanın çalıştığı toplam sene adedi ile aldığı son brüt ücret (yol, yemek ve başka yan ödemelerle birlikte) çarpılır.
Tam sene zamanın dışında kalan zamanın toplam gün adedi belirlenir ve günlük brüt ücretle çarpılır.
Ortaya çıkan tutardan %0,759 oranında damga vergisi kesilir ve geriye kalan tutar, kıdem tazminatı tutarını gösterir ve çalışana bu tutar ödenir.