EYT'de durum ne, ne zaman çıkacak? Yaşa takılanlar 1 saat önce son dakika: Emeklilikte yaşa takılanlar için o tarih...

Ekonominin ana gündem maddeleri arasında yer alan EYT ile ilgili genel çerçeve Meclis'e gelmesinin ardından belirlenecek. EYT sn dakika ve konu hakkında gelişmeleri haberimizin devamından takip edebilirsiniz.

Giriş Tarihi :31 Ağustos 2022 , 16:09 Güncelleme Tarihi :31 Ağustos 2022 , 16:09
EYT’de durum ne, ne zaman çıkacak? Yaşa takılanlar 1 saat önce son dakika: Emeklilikte yaşa takılanlar için o tarih...

Yaşa takılanlar 1 saat önce son dakika: EYT son dakika haberleri bugünkü gelişmeler ile takip ediliyor. Kamuoyunu yakından ilgilendiren EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) meselesi ile ilgili gündemde yer alan formüller Bakan Bilgin tarafından açıklanmıştı. Peki, EYT ne zaman çıkacak, çıktı mı? İşte merak edilenler...

EYT SON DURUM NE?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'la ilgili çalışmalar hızla devam ediyor. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'yle ilgili olarak çalışma grubu oluşturulduğunu söyledi.

A Haber'e konuşan Bakan Bilgin şu ifadeleri kullandı:

Bakanlık bünyesinde bir çalışma grubu oluşturduk. Bu çalışma grubu bu formül üzerinde çalışıyor. En uygun formülü uygulamaya sokma niyetindeyiz.

Bir sayı ve içerik veremem ama çok sayıda formül var. Alternatifler var. Bu alternatifler üzerinden çalışmalarımızı yapacağız. İşin bir mali boyutu var. Onların da bu formüller üzerinde hesaplamalar yapmasını bekleyeceğiz. O formüllerin her birinin ayrı maliyet hesabı yapıldığında Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Kararı Cumhurbaşkanımız verecek.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?


Öte yandan Bakan Bilgin EYT meselesinin TBMM'ye geleceği tarihe yönelik de bilgi verdi. "Çalışmayı tamamlayıp sendikaların da taleplerini alacağız" diyen Bakan Bilgin, "Yıl sonuna kadar Meclis'e sunamazsak, en geç Ocak ayında bu düzenlemeyi Meclis'e sunacağız" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili açıklamalar geldiği zaman haberlerimizde yer vereceğiz.

İŞTE UZMANA GÖRE OLASI 3 FORMÜL
SGK uzmanı Özgür Kaya üzerinde çalışılan formülleri şöyle sıraladı:

BİRİNCİ FORMÜL: 8 Eylül 1999 öncesinde SGK'lı olanlar, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 günü tamamladıklarında, yaşa bakmadan (mevcut yasada kadınlar 58, erkekler için ise 60 yaş şartı bulunuyor) emekli olabilecekler.

İKİNCİ FORMÜL: 8 Eylül 1999 öncesinde SGK'lı olanlar için erkeklerde 25 yıl ve 9 bin gün prim gün sayısı, kadınlarda ise 20 yıl hizmet süresi ve 7200 gün prim gün sayısı şartı aranabilecek.

ÜÇÜNCÜ FORMÜL: Yaşı bekleyenler için maaş kesintisi ya da yaş indirimi formülü. Bu formülde maaş kesintinin yüzde 2 civarında olması ya da yaş şartının birkaç yıl düşürülmesi ihtimali üzerinde duruluyor. (Almanya formülü)

EYT NEDİR? KİMLER EYT'Lİ SAYILIYOR?
Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi.

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.

BAKAN BİLGİN'DEN YENİ EYT MESAJI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a ilişkin yapılacak düzenlemenin detaylarının önümüzdeki günlerde duyurulacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "3600 ek gösterge, asgari ücret, yarın da sözleşmeli personel konusunda dosyayı açtığımda basınla paylaşacağım. Geçici işçiler, EYT'yi tamamladığımız gün, onları açıklayacağım. Önümüzdeki günlerde söz edeceğim." dedi.

Bursa Üretim Sürecine Katılım Desteklenmesi Projesi" çerçevesinde Bursa'da konuşan Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, bu proje ile 50 bin istihdam sağlanmayı hedeflediklerini ifade etti. Bilgin, EYT ve diğer konularda çalışmalar tamamlandığında önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtti.

Bir otelde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptı. Aktaş, "Bursa, sanayi ve teknoloji uyumunu başaran sayılı şehirlerden birisidir. Türkiye her alanda güçleniyor, Bursa'da öncü şehirlerdendir. Bursa yüzlerce büyük yatırımcıya ev sahipliği yapıyor. 26 milyar Dolar dış ticaret hacmi var. İşsizlik oranı şehirde yüzde 9,2'dir. İşe katılım 52,4'tür. Bursa'nın nüfusu 3 milyon 150 bindir. Her yıl 50-60 bin artıyor. Bursa'da açıkçası üretimle ilgili potansiyelin olduğu gerçektir. Bursa'da yetişmiş ara eleman ihtiyacı var. Tüm bunları göz önüne aldığımızda tüm bu ihtiyaçlardan hareketle Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak iş arayanlarla iş buluşturanları buluşturan BİKO'yu hayata geçirdik. Bursa İstihdam ve Kariyer Ofisi (BİKO) sosyal sorumluluk projesidir. Ayrıca, Bursa Kalkınma ve Eğitim Kooperatifi (BURSKOOP) aracılığı meslek lisesinde 20 ayrı bölümü tercih eden 5 bin öğrenciye aylık burs veriyoruz" dedi.