SGK tek şartla hepsini geri yatırıyor! Toplu para ödemesi alabilirsiniz! 4A-4B-4C'liyseniz SGK'da birikmiş primleriniz iade edilecek

SGK'dan toplu para ödemesi müjdesi verildi. Eğer bu şartı karşılıyorsanız paranız geri iade ediliyor. Peki, toplu para ödemesi nasıl alınır? İşte detaylar...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :09 Kasım 2023 , 10:06 Güncelleme Tarihi :09 Kasım 2023 , 10:06
SGK tek şartla hepsini geri yatırıyor! Toplu para ödemesi alabilirsiniz! 4A-4B-4C’liyseniz SGK’da birikmiş primleriniz iade edilecek

Emekliliğin şartları, prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaştır. Ama bazen sigortalı olan kişiler de sigortalılık süresi ve yaş şartını da doldurmalarına rağmen çeşitli nedenlerle primi ödeme gün sayılarını dolduramayabiliyor. Bu şartı karşılayanlar için ise beklenen müjde verildi. Peki, toplu para ödemesi nasıl alınır? İşte detaylar...

SGK PRİM İADESİ NASIL ALINIR?

Emeklilik yaşını dolduran, hatta emeklilik yaşını çoktan geçmiş olan çalışanlar, emeklilik için gerekli olan çalışma yılını ve prim gün sayısını dolduramayıp, emekli maaşı almaya hak kazanamıyorsa; ödedikleri primleri SGK'dan toplu bir şekilde alabiliyor.

SGK PRİM İADE VE GERİ ALMA HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Bir işte çalışırken SGK'ya brüt ücretin yaklaşık yüzde 34.5'i oranında bir prim yatırılır. Aynı zamanda emeklilik için sigortalı adına yatırılmış olan prim tutarı SSK'lı çalışanlarda yüzde 14, Bağ- Kurlulara da ise, yüzde 20 olarak hesaplanıyor. Yaşın dolması ile birlikte emeklilik için gerekli olan prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı oldukları sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı bir talepte bulunarak ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilir.

SGK'ya ödenen primlerde işveren payı, işçi payı ve İşsizlik Sigortası Fonu için ödenen paylar bulunuyor. Bunların içinden de sadece çalışandan kesilmiş olan primler iade edilir. Aynı zamanda İşsizlik Sigortası ve işveren payı Fonu için kesilen tutar ise, iade konusu olmaz. Kendi adına çalışanlar yani Bağ-Kurlu çalışan kişiler de ödedikleri ölüm, yaşlılık ve malullük primlerini de iade alabilir. Bu kapsamda SGK ise, geçmiş yıllara ait olan primleri, güncelleme katsayısı ile hesaplayarak öder.

SGK PRİM İADE VE GERİ ALMA HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Sağlık için kesilen primler ile birlikte işveren adına yatırılan primler de iade edilmez. Sadece sigortalının kendisi için emeklilik için ödenmiş olan primler iade edilir. Çalışırken SGK'ye ise, brüt ücretin yüzde 34.5'i oranında bir prim yatırılır. Bununla birlikte emeklilik için sigortalı adına yatırılmış olan prim tutarı da 4/b'lilerde yüzde 20, 4/a'lılarda da yüzde 14 oranına sahiptir. Çalışan için emekli olabilmek için ödenen primlerin güncel değeri bulunarak iade gerçekleştirilir.

Aynı anda birden çok işverenden ücret alan 4/a'lı çalışan kişiler için bir ay içinde ödenen prim tutarı ise, aylık asgari ücretin 7.5 katını (2020 yılı için de 22.072.50 Türk lirası) aşması halinde, aşan kısmın yüzde 15'i kadar prim iadesi gerçekleştirilir. Toplu ödeme sadece emeklilik yaşını doldurmasının ardından yapılırken, tavanı aşan kazançlar için ödenen primlerin iadesi, primlerin ödendiği ay itibarıyla başvurunun yapıldığı tarihte gerçekleştirilir. Ödeme faizsiz yapıldığı için başvurunun gecikmeden önce yaptırılması gerekiyor.

Primlerin iadesinden çok prim gününü en azından 3 bin 600'e tamamlama imkanı da olması gerekir. Yurt dışı borçlanması ya da askerlik borçlanması bulunuyorsa bu hakların kullanılması gerekiyor. SSK'lı bir çalışan ise, eksik prim günlerinin bin 259 güne kadar olan kısmını da isteğe bağlı bir sigorta primi ödeyerek tamamlayabilir.

Bin 260 gün ve daha üzerindeki isteğe bağlı sigorta primi ödenmesi halinde ise SSK'den emeklilik zora girer. Her şeye rağmen primleri iade almak istenmesi halinde, bağlı bulunan ilçedeki il müdürlüğüne ve sosyal güvenlik merkezine başvurmak gerekir. Bu sayede prim iade ya da emeklilikle ilgili pek çok işinizi de kolaylıkla çözümleyebilirsiniz.

HANGİ PRİMLER GERİ ÖDENMİYOR?

Ödenen primlerin tamamının iadesi söz konusu değil. İade edilmeyecek prim ödemeleri şunlar:

- Genel sağlık sigortası,

- Doğum borçlanması,

- Askerlik borçlanması,

- Yurt dışı borçlanması.

TOPLU PRİM İADESİ BAŞVURUSU

İade talep eden kişi, başvurusunu Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla yapabilir. Kişinin ikamet ettiği konuma en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvurması gerekmektedir. Şehir merkezinde bulunmayan kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu İlçe Merkezlerine dilekçe ile başvurabilirler.