IMEI sorgulama nereden ve nasıl yapılır? IMEI kayıt sorgulama

Yeni çıkan yasayla birlikte yurtdışından kayıtsız(kaçak) olarak getirilen ve kopya IMEI atanan telefonlar devre dışı kalacağından vatandaşlar yoğun olarak İMEİ sorgulama yapıyor. Telefonların yurtdışından kaçak olarak mı getirildiği veya çalıntı durumu İMEİ sorgulama ile öğrenilebiliyor. Peki İMEİ sorgulama nasıl yapılır?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :30 Eylül 2019 , 11:16 Güncelleme Tarihi :30 Eylül 2019 , 11:16
IMEI sorgulama nereden ve nasıl yapılır? IMEI kayıt sorgulama

Tüm mobil cihazların ilk fabrikadaki üretimleri esnasında üzerine bir adet "IMEI numarası" atanır. Cihaza yüklenen bu IMEI numarası kalıcıdır ve cihazın bir nevi kimlik numarasını oluşturmaktadır. Eşi benzeri bulunmayan ve tek olan bu numara sayesinde cihazın geçirdiği serüveni ve yanı sıra kayıtlarını takip edebilmek mümkündür. İMEİ numarası 15 haneden oluşan benzersiz bir numaradır. Ancak son yıllarda IMEI numaraları farklı cihazlardan kopyalanıyor ve farklı cihazlarda kullanılıyor. Bu durumda aktif şekilde her iki cihazında kullanılamayacağından, devre dışı kalmasına neden olunabiliyor. Cep telefonlarında uluslararası elektronik kimlik bilgisini gösteren 15 haneli numaraya IMEI adı verilir.

IMEI SORGULAMA NASIL YAPILIR? TIKLA ÖĞREN!

IMEI Kopyalama Nedir? Neden Yapılır?

Son dönemlerde yeni çıkan yasa ile birlikte kopya(kolan) İMEİ numarası olan cep telefonlarının tamamen devre dışı kalacağının gündeme gelmesiyle birlikte daha da merak edilen kopya İMEİ numarası meselesi, vatandaşlarca yoğun şekilde araştırılıyor. Yurtdışından kaçak yollarla Türkiye' ye getirilen akıllı cep telefonu modellerine, kopya İMEİ numarası atanıyor. Kopya İMEİ numarası, kaçak yollarla(vergisiz ve kayışız) Türkiye'ye getirildiğinden üzerindeki İMEİ numarasının Türkiye' de kaydının bulunmaktadır. Bu yüzden Türkiye' de daha önce kaydı yapılmış olan cihazlardaki İMEİ numarası çeşitli yöntemlerle kopyalanarak, kaçak yollarla Türkiye'ye sokulan cihaza atanıyor. Bu şekilde cihazın Türkiye' de de kullanılabilir hale gelmesi sağlanıyor.

İMEİ numarası kayıtlı olmayan hiçbir cihazın Türkiye'de sinyal alabilmesi mümkün olmadığından kullanım dışı kalır. Bu yüzden de kaçak telefonlar için İMEİ kopyalama yapılıyor. Peki bir cep telefonunun kaçak ya da çalıntı olup, olmadığını anlamayı sağlayan İMEİ sorgulama nedir? İMEİ sorgulama aslında cep telefonunun mevcut İMEİ numarasının yani kimlik numarasının geçmişine bakılmasıdır. İlk fabrikadaki üretim aşamasından, geçtiği satış kanalları ve kayıtları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun(BTK) sistemlerinde veri olarak mevcuttur. İMEİ sorgulama işlemi ile bu bilgiler öğrenilebiliyor.

İMEİ Sorgulama Nasıl Yapılır?

Son yıllarda yurtdışından kaçak getirilen cep telefonlarının sayılarının artması ve yanı sıra çalıntı telefonların piyasada yüksek miktarda bulunması nedeniyle İMEİ sorgulama hizmeti BTK tarafından faaliyete geçirildi. Bu şekilde vatandaşların alacakları cihazları daha güvenli bir şekilde satın alabilmeleri sağlanmış oluyor. İMEİ sorgulama işlemleri internetten birkaç dakikada yapılabiliyor. İMEİ sorgulama işlemleri E-Devlet Kapısı portalı ile yapılabiliyor. Ancak her E-Devlet işleminde olduğu gibi kimlik doğrulama yapmanız gerekiyor.

E-Devlet Kapısı üzerinden İMEİ sorgulama işlemini yaparak, cihazın tüm üretim ve kayıt geçmişini öğrenmek istiyorsanız öncelikle kimlik doğrulama yapmalısınız. E-Devlet IMEI numarası sorgulaması için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  • Bilgisayarınızın internet tarayıcısını açarak, arama kısmına "turkiye.gov.tr" şeklindeki resmi E-Devlet Kapısı adresini yazın ve aratın veya cep telefonunuza "AppStore" ve "PlayStore" sanal mağazalarından resmi E-Devlet mobil uygulamasını indirin ve açın.
  • E-Devlet Kapısı portalını bilgisayardan ya da cihazdan açtıktan sonra sağ üst köşede bulunan "Giriş Yap" seçeneğine tıklayın.
  • Yönlendirildiğiniz E-Devlet kimlik doğrulaması sayfasında ise sisteme giriş yapmak için "T.C. kimlik numarası" ve "E-Devlet şifresi" bilgilerini doldurarak, "Sisteme Giriş Yap" seçeneğine tıklayın. Eğer E-Devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden temin edebilirsiniz. Dilerseniz diğer E-Devlet giriş yöntemleri "mobil imza", "e-imza", "T.C. kimlik kartı" ve "internet bankacılığı" yöntemlerini de kullanabilirsiniz.
  • E-Devlet Kapısı ana sayfasında "Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim" yazılı kısma İMEİ sorgulama yazın ve aratın.
  • Çıkan sonuç listesinde BTK' nın E-Devlet servisi "IMEI Sorgulama" seçeneğine tıklayın.
  • E-Devlet IMEI sorgulama servisinde 15 haneli İMEİ numaranızı yazın(Eğer IMEI numarasını bilmiyorsanız cep telefonunuzun arama yapma kısmında "*#06# kodunu (tırnaklar olmadan) tuşlayın ve arama tuşuna basın.