ALERJİ BELİRTİLERİ NELER?
Genel alerji belirtilerinin başında; kaşıntı, hırıltılı nefes alıp verme, nefes darlığı ve vücudun belirli yerlerinde şişlikler geliyor. Ancak belirtilerin doğra saptanması için öncelikle vücudun nelere alerjisi olduğunun tam olarak bilinmesi gerekiyor. Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor ve şiddeti değişken olabiliyor.
BAHAR AYLARINDA TÜM ALERJİLERDE ARTIŞ GÖRÜLEBİLİYOR
Bahar ayları özellikle nisanhaziran ayları arasında polenler yönünden oldukça zengin aylar. Bu aylarda çimen, ot, çiçek ve ağaçların çiçek açmaları ile birlikte polenler atmosfere yayılıyor ve ciğerlere kadar ulaşıyor. Özellikle rüzgarlı havalardan sonra polenler havaya daha çok dağıldığı için pek çok insanda şikayetler artıyor. Bahar aylarında en sık görülen alerji, alerjik rinit olarak biliniyor.
ALERJİK DERİ TESTİ NASIL YAPILIYOR?
En sık kullanılan yöntem cilt üstü test olan 'prick' yöntemi. Bu yöntemde test yapılacak cilt bölgesi önce alkol ile siliniyor. Kuruduktan sonra alerjenlerin damlatılacağı yerler işaretleniyor ve her işaretin yanına bir damla alerjen damlatılıyor. 1 milimetrelik plastik bir uç ile cildin üst kısmı deliniyor. Bu delik cildin alt kısmına inmediğinden çoğunlukla ağrı yapmıyor. Cilt testi yapılırken doğada en sık bulunan alerjenlere ve en sık tüketilen besinlere karşı değerlendirmeler yapılıyor.
TEDAVİ EDİLMEZSE NASIL SONUÇLAR DOĞURUYOR?
Alerji tedavi edilmesi ve kontrol altına alınması gereken bir hastalık. Bir kişide önce alerjik nezle görünüp daha sonra astım, ürtiker alerji, ilaç alerjisi ortaya çıkabiliyor. Eğer tedavi edilmezse ayrıca kişide kronik yorgunluk, sırt ağrıları, uyuklama sabah kalkmakta zorlanma, halsizlik, depresyon belirtileri meydana gelebiliyor. Bu neden alerjilerin tedavi edilmesi gerekiyor.