Nörolojik hastalıkların
temelinde, yanlış
beslenme alışkanlıkları
bulunuyor. Kitapları tüm
dünyada satış rekorları
kıran Nörolog ve
Beslenme Uzmanı
Dr.
David Perlmutter Alzheimer'dan
epilepsiye tüm
hastalıkların
'ekmeği keserek' iyileşeceğini
söylüyor. Tahıla ve şekere savaş
açan Dr.
David Perlmutter,
karbonhidrat tüketiminin
az olduğu zengin yağ içeren
besinlerin tüketimini öneriyor.
Yalnızca zeytinyağının bile
Parkinson'u iyileştirebilecek
güçte olduğunu söylüyor.
Şu bilgileri veriyor: Kalori
kısıtlaması, çeşitli metabolik
yolları aktif hale getirir.
Bu sayede hem beynin
korunmasını sağlar hem de yeni
nöron ağlarının kurulmasını
kolaylaştırır. Aynı durum,
keton adı verilen özel yağların
tüketilmesiyle de aktif hale
gelir.
Günümüzde ketojenik diyet adı verilen karbonhidrat alımının büyük ölçüde az olduğu yüksek yağ barındıran bu diyet, sağlıklı bir beynin anahtarıdır. Beyinde enerji kullanımını artıran faydalı yağlar, nörolojik hastalıkları da iyileştirir. 1920'lerden itibaren yürütülen çalışmalarda, ketojenik beslenmenin epilepsi, Parkinson hastalığı ve Alzheimer'ı iyileştirdiği ortaya çıktı.
FINDIK VE CEVİZ...
28 günlük bir ketojenik diyetin Parkinson hastalığının neden olduğu tüm olumsuzlukları iyileştirdiği saptandı. Alzheimer hastalığının yarattığı bilişsel eksikliklere mucize etkisi olduğu gözlendi. Üstelik bu iyileşme, Hindistan cevizi yağı ve soğuk sıkım zeytinyağı gibi faydalı yağlar ile sağlandı. Diyet dendiğinde herkeste 'besinlerin kısıtlanması' algısı oluşuyor. Ancak ketojenik diyette; balık, et, tereyağı, yumurta, fındık, peynir, krema ve kuruyemişler, sağlıklı yağlar (sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve avokado yağı) ile düşük karbonhidratlı sebzeler, tuz, biber ve çeşitli sağlıklı bitki ve baharatlar da kullanılabiliyor.