Tallin nerede ve hangi ülkenin başkentidir? 8 Nisan Hadi ipucu sorusu cevabı

Tallin, Hadi ipucu sorusunda yer aldı. Gelsinki'nin 80 kilometre güneyinde yer alan Tallin'in hangi ülkenin başkenti olduğunu soran Hadi tarafından yapılan açıklamaya göre, 12.30 yarışmasının ödülü 10 bin TL olacak. Peki, Tallin hangi ülkenin başkentidir? İşte 8 Nisan Hadi ipucu sorusu ve cevabı...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :08 Nisan 2019 , 10:35 Güncelleme Tarihi :08 Nisan 2019 , 10:35
Tallin nerede ve hangi ülkenin başkentidir? 8 Nisan Hadi ipucu sorusu cevabı

İÇİNDEKİLER

Hadi ipucu sorusu yayınlandı. Canlı bilgi yarışması Hadi'nin 12.30 yarışmasında ödülü 10 bin TL olacak. Hadi tarafından yapılan açıklamada, "Bugün sizlere Baltık Denizi kıyısında, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'nin 80 kilometre güneyinde yer alan bir başkenti soruyoruz sevgili hadiciler. Ana liman kenti olan Tallin'in hangi ülkenin başkenti olduğunu biliyor musunuz?" denildi. Peki, Tallin hangi ülkenin başkentidir? İşte 8 Nisan Hadi ipucu sorusu ve cevabı...

HADİ İPUCU SORUSU (8 NİSAN 2019)

Soru: Tallin hangi ülkenin başkentidir?

Cevap: ESTONYA

TALLİN HAKKINDA

Tallinn, Estonya'nın başkenti ve ana liman kentidir. Baltık Denizi kıyısında, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'nin 80 kilometre güneyinde yer alır.

Kentin tarihteki diğer isimleri Kolõvan, Lindanise, Lindanisa (Lindanäs) ve "Reval" türevleri - Revalya, Revel, Revelin'dir. Tallinn kelimesinin tam olarak nereden geldiği bilinmese de, kelime kökeni olarak "Taani-linn" (Danimarkalılar'ın Kenti) veya "talu linn" (çiftçi kenti) olduğu muhtemeldir. Tallinn ismi, 1918 yılında Estonya bağımsızlığını kazandıktan sonra resmi olarak kabul edilmiştir. 1918 öncesi ise kentin adı Reval'di. Şehir Turku'le birlikte (Finlandiya) 2011 Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir.

Tallinn'in tarihi yerleri üç bölüme ayrılır:

* "Katedral Tepesi", Tallinn tarihinde merkezi otoritenin kurulduğu ilk yerdir. Önceleri piskopusun yönetiminde kalan Tallinn, daha sonraları soylular tarafından yönetilmeye başlamıştır. Günümüzde ise Estonya meclisi burada yer alır.

* "Eski Kasaba", eskiden sıradan Estonyalılar'ın yaşadığı bölümdür. 19. yüzyıla kadar Katedral Tepesi'nden bağımsız yönetiliyordu.

* "Kırsal alan", Eski Kasaba'nın güneyinde yer alan ve çiftçilerin yaşadığı bölümdür.

Tallinn'in tarihi sayısız işgaller ve saldırılarla doludur. En son II. Dünya Savaşı sırasında ağır bombardıman altında kalan kentin tarihi bölümü ayakta durmayı başarmıştır. Tallinn 1997'de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası listesine eklenmiştir.

15. yüzyılda inşa edilen 159 metre yüksekliğindeki gotik mimarisiyle Aziz Olaf Kilisesi, Avrupa'daki uzun yapıydı. Yangınlar yüzünden, kilisenin tekrar restore edilmiş olmasına karşın, yapının bugünkü boyu 123 metreye inmiştir.