Kandilde Salavat getirmenin faziletleri neler? Salavat nedir, nasıl okunur?

Bu gece Regaip (Regaib) Kandili ve müslümanlar bu mübarek geceyi ibadetle geçiriyor. Kandilde salavat ise çok önemli bir yer tutmaktadır. Salât ve selam kelimelerinden oluşan “salât-u selam” terkibi, Hz. Peygamber için okunan ve Allah’ın rahmet ve selamının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Müslümanlar için büyük bir yere sahip olan salavatın okunuşu ve anlamını hatta salavatın Müslümanlara ne anlatmak istediğini yazımızın devamında... Salavat da getirmek isteyen Müslüman vatandaşlar, salavat okunuşunu ve salavat getirmenin faziletleri de araştırmaya başladı. Salavat getirmenin faziletleri haberimizde.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :27 Şubat 2020 , 17:27 Güncelleme Tarihi :27 Şubat 2020 , 17:27
Kandilde Salavat getirmenin faziletleri neler? Salavat nedir, nasıl okunur?

Salavat getirmek tüm İslam Alemi tarafından bilinen ve önemli kabul edilen bir duadır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAV)'a olan sevgi ve saygıyı ve aynı zamanda onun ailesi ve ashabına da aynı şekilde sevgi ve saygı göstermek adına okunan salavatın anlamı ve faziletleri yazımızın devamında bulunmaktadır. Selam vermek İslamiyet'te çok önemli bir husustur. Selam vermek farz, selam almak ise sünnettir. O nedenle Peygamber efendimizin her adı geçtiğinde ona selam vermek çok büyük bir saygı gösterisi ve aynı zamanda sevaptır.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

SALAVAT NASIL OKUNUR, NASIL GETİRİLİR?

Kur'an-ı Kerim'in, Hz. Peygambere (S.A.V) salât-u selam getirmeyi emreden bu âyetine binaen, geçmiş dönemlerde tanzim edilmiş pek çok salâtu selam örnekleri vardır.

Hz. Peygambere (S.A.V) en kısa şekilde;

"Allahümme salli alâ Muhammed" veya "Sallallahü aleyhi ve sellem" ya da "Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim" diye salât-u selam getirilir.

SALAVAT GETİRMENİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Resûlullâh (s.a.v.) 'e salavat getirmenin faziletini bildiren kuvvetli birçok hadis vardır.

İmam Ahmed ve başkaları Ebu Talha'nın şöyle anlattığını yazıyorlar : Bir gün Resûlullâh (s.a.v.) Hazretleri geldi.

Yüzü sevinçli olduğunu gösteriyordu. Sahabe (r.a.e.):

"Ya Resûlullâh (s.a.v.) mübarek yüzünden sevinçli olduğunu görüyoruz". Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:

"Bana melek geldi ve ya Muhammed, Rabbin (c.c.) buyurdu ki, ümmetinden bir kimse sana bir salat etse ben ona on salat ederim ve bir selam etse ben ona on selam ederim" diye buyurdu.

Yine Ahmed ve İbn Mâce Amir bin Rabia'dan Resûlullâh (s.a.v.)'in şöyle buyurduğunu yazıyor :

"Bana salat getiren bir kimseye melekler de salat ederler. Bir kul dilerse az, dilerse çok etsin" Bundan maksat ise, meleklerin salâvat etmesinden zevk duyan bana çok salât etsin demektir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), "Cuma günleri bana çok salâvat okuyun! Bunlar, bana bildirilir" buyurdu. Öldükten sonra da bildirilir mi denilince buyurdu ki: "Toprak, Peygamberlerin vücudunu çürütmez. Bir mümin salevat okuyunca, bir melek bana haber verir, "Falan oğlu filan, sana selam söyledi" der."(İbni Mace)

Başka bir hadis-i şerifte Resûlullâh (s.a.v.) buyurdular ki:

"Kıyamet gününde Müslümanların bana en yakın olanları, benim üzerime en çok salâvat getirenleridir."

(Tirmizi)

Allâh Te'âlâ Kuran-ı Keriminde şöyle buyurur :

"Gerçekten Allâh ve Melekleri, Peygambere salât ederler. (şeref ve şanını yüceltirler) Ey iman edenler ! Sizde ona salât edin. (Allâhümme salli alâ Muhammed) deyin ve gönülden teslim olun." (Ahzab s.56)

(İmam-ı Kastalanî, İlahi Rahmet, s.184-185)

SALAVAT NEDİR?

Salât ve selam kelimelerinden oluşan "salât-u selam" terkibi, Hz. Peygamber için okunan ve Allah'ın rahmet ve selamının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Salavât, salât kelimesinin çoğuludur. Kur'an'da, "Allah ve melekleri şüphesiz Peygambere salât ediyorlar. (O hâlde) ey iman etmiş olanlar, siz de ona salât edin ve tam bir teslimiyetle selam verin." (Ahzab, 33/56) buyurulmaktadır.

Hz. Peygambere (S.A.V) Allah Teala'nın salât etmesi, rahmet etmesi; meleklerin salât etmesi, şanının yüceltilmesini dilemeleri; müminlerin salât etmesi ise, dua etmeleri anlamını ifade eder.

REGAİB KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Resûlullâh (s.a.v.): "Bir kimse Recebin ilk perşembe gününü oruç tutup o günün gecesinde (akşam ile yatsı arasında) iki rek'atta bir selâm vererek on iki rek'at namâz kılsa şöyle ki: Her rek'atta bir Fâtiha, üç Kadîr sûresi, on iki İhlâs sûresi okumak sûretiyle namâzdan sonra "Allâhümme salli alâ Muhammedîn nebîyyi'l- ümmiyyi ve alâ âlihî ve sellim" diyerek benim üzerime yetmiş defa salevât-ı şerîfe getirdikten sonra secdeye varsa, secdede (70) defa "Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbü'l- melâiketi ve'r-rûh" dedikten sonra secdeden başını kaldırsa, oturduğu yerde 70 defa "Rabbi'ğfir ve'rham vafu vetekerrem ve-tecâvez ammâ ta'lemü inneke ente'l- e'azzü'l- ekram" dedikten sonra ikinci defa secde edip secdede iken birinci defa secdede ne okumuşsa aynen onları tekrar eder bitiminde ise secdede Allâh (c.c.)'den isteyeceklerini ister, duâ ve niyâzını yaparsa, Hakk Te'âlâ da onun ihtiyâçlarını, dilek ve temennilerini kabûl eder."buyurmuşlardır. Bu namâzı kılanlar hakkında Resûlullâh (s.a.v.) şu mübârek sözlerini beyân buyurmuşlardır: "Nefsim kudret elinde olan Allâhü Te'âlâya kasem ederim ki herhangi bir erkek ve kadın ta'rif edilen bu namâzı kılarsa, Yüce Allâh bütün günâhlarını bağışlar; günâhları denizin köpüğü ve kum taneleri de dağların ağırlığı ve ağaçların yaprakları kadar çok olsa bile. Bundan başka, kıyâmet günü âilesinden yedi yüz kişi hakkında şefâat hakkı verilir, müjdeler olsun ki sen her türlü sıkıntılardan kurtuldun, rahatı buldun, denilir."