"TÜRKİYE'DE 2.500 MANTAR ÇEŞİDİ BULUNMAKTADIR"
Öğretim Görevlisi Oğuzhan Kaygusuz ayrıca Kuşadası'nın biyolojik çeşitlilik bakımından zengin bir bölge olduğunu belirterek, "Kuşadası farklı ekolojik yapıları sebebi ile zengin bir bitki örtüsüne sahip. Kuşadası'nda genel olarak Akdeniz ikliminin yanı sıra Avrupa-Sibirya ve İran-Turan fitocoğrafik bölgelerine özgü bitki örtüsüne ev sahipliği yapıyor. Türkiye'de yaklaşık olarak 2.500 mantar çeşidi bulunmaktadır. Volvariella turcica'nın keşfi ile bunlara bir yenisi daha eklendi. Kuşadası bölgesinde yeni keşifler için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
"TEŞEKKÜR EDİYORUM"
Bu arada, keşfi yapan heyet Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel'i makamında ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi verildi ve destek istedi. Başkan Ömer Günel bilimsel yapılan tüm çalışmalara destek verdiklerini belirterek, "Kuşadası sadece turizm alanında değil Kültür - Sanat – Doğa - Spor ve Bilimsel çalışma alanlarında da dünyanın nadir merkezlerinden biri. Bizlerinde görevi bu potansiyeli en verimli şekilde kullanmak. Dünyanın mikoloji bilimi alanında bir ilke imza atan ve Kuşadası'nın adını dünya çapında duyulmasını sağlayan değerli bilim insanımıza teşekkür ediyorum. Bölgemizde yapılacak çalışmalara tüm imkanlarımız ile destek olacağız." dedi.
"BU ZENGİNLİĞİN BİR PARÇASI"
Ziyarete katılan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü ise " EKODOSD olarak yapılan çalışmalara destek verildiği, bölgenin doğal zenginliklerinin ortaya çıkarılmasında kurumlar arası işbirliğinin önemli olduğu vurgulandı. "Rhaponcoides mykale (Tülüşah) ve Campanula tomentosa (Tüylü Çan Çiçeği) gibi endemik birçok bitki türünün bilim dünyasına tanıtıldığı yer olarak bilinen Kuşadası coğrafyası, ülkemizdeki bitki çeşitliliğinin en zengin alanlarından biridir. Avrupa Konseyi tarafından "Flora Biyogenetik Rezerv Alanı" kabul edilen Milli Park başta olmak üzere, Kuşadası ve çevresi soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkiler açısından zengin türlere ev sahipliği yapmaktadır. Kentin içinde doğal kalmış alanlarda bile bu türlerin örneklerini görebilmek mümkündür. Oğuzhan Kaygusuz hocamızın keşfettiği ve ismini belirlediği ultra endemik olan "Volvarille turcica" türü mantar da bu zenginliğin bir parçasıdır. Bu da Kuşadası'nda daha nice endemik ve nadir türlerin olabileceğini göstermektedir. Yeter ki bu bitkilerin yaşam alanlarını koruyalım ve aynı zamanda botanik turizmine kazandıralım. Kuşadası'nın yakında yine bir sürpriz bir keşifle adı duyulacaktır. Kuşadası Belediyesi, Oğuzhan Kaygusuz hocamız ve EKODOSD işbirliğiyle, bölgemizde yeni türlerin ortaya çıkarılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz " diye konuştu.