🔸Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Karadeniz Bölgesi'nde yaşayanlara önemli bir uyarıda bulundu. Karadeniz'in ekonomik anlamda önemli bir geçim kaynağı olan fındık üretimi için ciddi tehditlerin ortaya çıktığını belirterek, özellikle Giresun, Rize, Artvin, Ordu, ve Trabzon illerinde yaşayan insanları dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı.
🚨SAMSUN ALARMA GEÇTİ
🔸Samsun Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentte 2019 yılında ilk kez Terme ilçesinde tespit edilen istilacı bir türün ekonomik zarar eşiğine ulaşması nedeniyle "Acil Eylem Planı Toplantısı" düzenledi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, toplantıda yaptığı konuşmada, bu zararlı türün popülasyonunun arttığını ve önlem almak için çaba göstereceklerini belirtti.
🔸Kahverengi kokarca olarak bilinen bu zararlı böcekle mücadele için çiftçilere tuzaklar dağıtıldığını açıklayan Sağlam, bu tuzakların etkili olduğunu ve bir tuzakla 150-200 kahverengi kokarcanın etkisiz hale getirilebildiğini söyledi.
🔸Binlerce tuzak kullanıldığında ise zararlıların büyük bir bölümünün kontrol altına alınabileceğini ifade etti. Ancak Sağlam, bu mücadelenin sadece tarım yetkililerinin sorumluluğunda olmadığını, bölgedeki tüm kamuoyunun işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.
"KAHVERENGİ KOKARCA 30 KİLOMETRE UÇABİLİYOR"
KahverengTrabzon Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden kahverengi kokarca böceğiyle ilgili yapılan açıklamada "Kahverengi kokarca zararlısı günde 30 kilometre uçabildiğinden çok hızlı yer değiştirebilme ve yeni alanlara bulaşma özelliğine sahiptir. Kahverengi kokarcanın beslendiği meyvelerin dış yüzeyinde nekroz alanları veya çukurlu bölgeler oluşturduğu gibi, yapraklarda benekler ortaya çıkabilir. Meyvenin aroma ve tadında acılaşma meydana getirmekte olup pazar değerini olumsuz bir şekilde etkilemektedir." denildi
🔴KOKARCA BÖCEĞİ ZARAR VERİR Mİ?
🔸Kokarca böcekleri bitkilere zarar verebilirler, özellikle tarım alanlarında ve bahçelerde. Ancak insanlara fiziksel zarar verme eğiliminde değillerdir. Isırmazlar, zehirli değillerdir ve insanlara enfeksiyon taşıma riski düşüktür. Genellikle bitki zararlısı olarak kabul edilirler.