Domates biber patlıcan bakın Türk mutfağına hangi yıl giriş yaptı

Her gün sofralarımızda tükettiğimiz domates, patates, fasulye, limon gibi gıdaların Anadolu topraklarına geliş tarihi çoğu kişi tarafından bilinmiyor. Tarihsel sürece bakıldığında teknolojinin gelişmesi ve ulaşımın her gün daha da hızlanması pek çok yiyeceğin bize ulaşmasını sağladı. Eğer bu gelişmeler yaşanmasaydı bugün belki de bu lezzetleri hiçbirimiz tatmayacaktık. Şimdi sizlere hangi meyve ve sebzenin ülke topraklarına hangi yüzyılda geldiğini tek tek anlatacağız.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :09 Ekim 2023 , 17:10 Güncelleme Tarihi :09 Ekim 2023 , 17:10
Domates biber patlıcan bakın Türk mutfağına hangi yıl giriş yaptı

İÇİNDEKİLER

Domates

Amerika kıtasının keşfi ile birlikte Avrupalılar domatesin yanı sıra patates, fasulye, kırmızı biber, yeşil biber, mısır, yer elması ve kabak gibi daha pek çok yeni meyve ve sebze ile tanıştılar. Tüm bunlar Osmanlı topraklarına geldiğinde, domates de onlarla birlikteydi. Ancak öncesinde domatesi biliyorduk.

Domatesin anavatanı Güney Amerika'dır. Dünya genelinde çok sevilen bu meyve, ülkemize Osmanlı döneminde gelmiştir. Zamanla en çok yetiştirip tükettiğimiz sebzelerden biri haline gelmiş, taze ve toz halinde sıkça tüketilmeye başlanmıştır.

Domatesin Osmanlı topraklarına gelişiyle diğer Asya ülkelerine yayılması benzer bir dönemde, yani 19. yüzyılda yaşanmıştır.

Patlıcan

Bilimsel adıyla Solanum melongena olarak bilinen patlıcan, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen bir kültür bitkisidir. İlk olarak M.Ö 5. yüzyılda Hindistan'da yetiştirilmeye başlanmıştır.

Bu tarihten sonra Afrika'ya, ardından Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Patlıcanın Avrupa'ya getirilmesi ise 16. yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.

Biber

Biber Osmanlı mutfağının vazgeçilmez sebzelerinden biri olmuştur. Anavatanı Güney Amerika olan biber, dünya genelinde popüler bir sebze haline gelmiştir. Biberin Osmanlı topraklarına gelişi ise 15 ve 16. yüzyıllara dayanmaktadır.