12 YILDIR ARALIKSIZ ÇALIŞIYOR
12 yıldır enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve iklim değişikliği konularında çalışmalarına öncelik veren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu konuda Türkiye'de en erken adım atan belediyeler arasında yer aldı.
2022'de hazırlanan Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SEİEP) İzleme Raporu'na göre, sera gazı emisyonu azalış eğilimleri incelendiğinde özellikle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin doğrudan yetki ve etki alanında bulunan toplu taşıma faaliyetleri ve belediye binalarının enerji tüketiminden kaynaklı sera gazı emisyonları 2020 yılında, 2015'e kıyasla önemli ölçüde geriledi. Belediyeye ait binaların enerji tüketiminden kaynaklı emisyonları ise yüzde 23 azalış gösterdi.
Küresel ısınmanın dünyanın en büyük sorunlarından biri haline geldiğini aktaran Fatma Şahin, "Bakıyorsunuz bir gün sel, bir deprem, bir gün yangın oluyor. Küresel ısınma ortak dünyamızı iyice sıkıştırıyor" dedi.
Çevre ile ilgili projelere verdiği öneme dikkat çeken Şahin, şunları kaydetti: "Çevreyle ilgili projeleri tamamlamamız lazım. OECD'nin Şampiyon Şehri olarak dünyadan 55 belediyenin olduğu ağa dâhil olduk. Belediyeler arasında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın tek yeşil şehriyiz. Belediyeler Birliği Başkanı iken bunun ciddi bir fon kaynağı olabileceğini görünce arkadaşlara 'Hemen Londra'ya gidip kendimizi anlatalım' dedim. Bugün faydalarını görüyoruz."
DEPREM BÖLGESİNE YEŞİL DÖNÜŞÜM
Deprem bölgelerinde yeşil ekolojiyi yeniden planladıklarının altını çizen Şahin, "Gaziantep, fıstığın, biberin, zeytinin, üzümün ana merkezi. Üniversite ile toprak analizi yaparak, hangi bitki çeşidini kentin hangi bölgesinde üretmemiz gerektiğini tespit ediyoruz.
Damlama sistemiyle verimliliği artırarak, küresel ısınmayı azaltacak sulama projelerini hayata geçiriyoruz. Kullanılan iş makinasında elektrikli, hidrojenli iş makinalarını kullanarak sıfır karbon analizi yapacağımız ekolojik köyün altlığını hazırlamak istiyoruz. Kadın kooperatiflerini kurarak, kadınlarımızı eğitiyoruz.
Böylelikle onların verimli bir şekilde üretimin içinde bulunmasını sağladık. Şu an organik ürünü e-ticaretle dünyaya ulaştırıyoruz" dedi. Bölgesel kalkınmada ekolojik köyde çobanından hayvanın yetişmesine, bilimsel altyapısından veri analizine kadar birçok başlıkta yeni bir dönemi başlatacak planın altlığını hazırladıklarını söyleyen Şahin, şöyle konuştu: "Yeşil ekonomi için, depremden sonra hızlı iyileşmek için, istihdam odaklı büyüme için, ihracat odaklı büyüme için bu proje çok önemli.
Depremde birçok vatandaşımız uzvunu kaybetti. Engelli bireylerimiz için de yine ekolojik köyde onların eğitimini, sağlığını, istihdamını sağlayacak yeşil ekonomi çalıştık. Burada güneş enerjisi çok önemliydi. Gaziantep'te güneş enerjisi üreten biyogaz tesisimiz var. Bu çalışmalarla bölgesel kalkınmada yeni fırsatların önü açıldı."