Bursa’da ulaşıma 40 milyar TL! Hedef trafiği rahatlamak

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kalıcı projeler üreterek trafiği rahatlatmayı hedefliyor. Yatırım bedeli 40 milyar TL’yi bulacak yeni ulaşım projeleri planlandı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :28 Kasım 2023
Bursa’da ulaşıma 40 milyar TL! Hedef trafiği rahatlamak

İÇİNDEKİLER

Turkuvaz medya yazar ve yöneticilerini ağırlayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yeni ulaşım yatırımları hakkında bilgi verdi. Raylı sistemler, yeni yollar, akıllı kavşaklar ve toplu ulaşım gibi pek çok yatırımı hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, kalıcı projeler üreterek trafiği rahatlatmayı hedefliyor. Bu çerçevede, yatırım bedeli 40 milyar TL'yi bulacak projeler planlandı. Şehrin kuzey güney eksenindeki ulaşım problemini çözmek amacıyla 20.7 kilometre uzunluğunda, 17 istasyonlu Çalı-Demirtaş Metro Hattı yapılacak. Proje 9 milyar TL'ye mal olacak. Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Gürsu ilçelerinin ulaşım problemini çözmek için ise 28.81 kilometre uzunluğunda 22 istasyondan oluşacak 933 milyon dolara mal olması beklenen Çalı-Gürsu Metro Hattı yapılacak.


YOLLAR VE TÜNELLER YAPILACAK
Planlanan yatırımlar arasında yer alan köprü imalatları 365 milyon TL, Mudanya Yolu-YHT Köprülü Kavşağı 250 milyon TL, Botanik Köprülü Kavşağı 100 milyon TL, ATABULVARI Durmazlar Kavşağı 110 milyon TL, Atabulvarı Kırmızı Cadde Kavşağı 80 milyon TL, Hasanağa Çevre Yolu 750 milyon TL, Görükle Köprülü Kavşağı (KGM) 300 milyon TL, AKPINAR-Yunuseli Tüneli 2.5 milyar TL, Eski Tekel Meydanı Yeraltı Otoparkı 150 milyon TL'ye mal olacak. Bursa'da trafiği rahatlatacak bir adım da akıllı kavşak uygulamaları... Toplamda dedektörlü akıllı kavşak imalatı sayısı 136 oldu. Belediye projeye 50 milyon TL yatırdı.



TEK MERKEZDEN YÖNETİM
Bursa'nın en kritik 35 kavşağına adaptif sistemler kuruldu, 250 kavşak uzaktan kontrol edilebilecek şekilde Trafik Yönetim Merkezi'ne bağlandı. Adaptif sistemlerin kurulduğu 35 kavşakta trafik yönetimi amacıyla 133 adet araç sayım ve 21 adet balıkgözü kamera bulunuyor. Merkezden tüm kavşaklara müdahalede bulunulabiliyor.




TRAFİK YÖNETİMİNDE DÜNYADA İLK
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin TÜRKSAT işbirliğiyle gerçekleştirdiği Trafik Yönetim Merkezi sadece Türkiye'de değil, dünyada da bir ilk. Sistem sayesinde, hareketli araç verisiyle kavşaklar arasındaki hız inceleniyor, trafik akışı hızlanıyor. Araçların ortalama bekleme süresini en aza indiren sistem, hareketli araç verisi ile kendi içerisinde çalıştırdığı algoritmalar ile kavşakları en verimli şekilde çalıştırıyor. Ayrıca hareketli araç verisi ile şehir içerisindeki hareketliliği tespit etmek için şehirde başlangıç - varış matrisleri oluşturuluyor. Bu sayede trafikte gezen araçların yüzde kaçının nereden gelip hangi güzergâh üzerinden nereye gittiği tespit ediliyor. Böylelikle nerede ara bağlantı yolları yapılmalı, nerede nasıl bir yapılaşma olmalı tespit ediliyor.



ÜRETİCİYE DESTEK İHRACATI PATLATTI
Bursa tarihi, turizmi, sanayisinin yanında tarımda da Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri... Şehrin yüzde 34'ü tarım alanlarından oluşuyor. 60 bin tonu geçen tarımsal ihracatı ile ülke ekonomisine 600 milyon dolara yakın bir getiri sağlıyor. 'Tarım ekonomisi olmadan belediyecilik yapılmaz' diyerek yola çıkan Bursa Büyükşehir Belediyesi de 60 milyon liraya yaklaşan kırsal kalkınma desteği yapıyor.

600 MİLYON DOLARA YAKLAŞTI
Büyükşehir belediyesi kırsal kalkınma projesi kapsamında çiftçilere toplamda 1 milyon kilogram tohum, 8 milyon 100 bin adet fide, 310 bin adet fidan ve 510 bin tarımsal makine ve ekipman dağıttı. Başkan Aktaş, "İlçelerimizde çiftçilerimize yüzde 60 hibeli yaban mersini, ahududu, aronya ve çilek fidesi dağıtımını gerçekleştirdik. Bursa'mıza özgü üzümsü meyveler dünya pazarında yer aldı. Bu projeyle 2017'de 200 milyon dolar civarında ihracat yapan Bursa, geçen yıl 569 milyon dolar tarım ihracatı gerçekleştirdi" dedi.

MARMARA'NIN TEDARİKÇİSİYİZ
Sebze üretim çeşidi ve potansiyeli ile Marmara Bölgesi'nin tedarikçisi olduklarını vurgulayan Aktaş, "Armut, Gemlik siyah zeytini, şeftali, çilek ve kiraz değerli ürünlerimiz. Zeytin üretiminde ikinci sıradayız. Siyah incirimizin çoğunluğu AB ülkelerine ihraç ediliyor. Ahududu, böğürtlen ve bezelye üretiminde birinci sıradayız. Şehrimiz Türkiye ahududu üretiminde yüzde 96'lık payla lider konumda" dedi. Aktaş, 8 sulama göleti ve 36 sulama tesisi inşa ederek su kaynaklarının daha etkin bir şekilde kullanılmasını sağladıklarını, çiftçilere ürün verimliliğini artırmalarına olanak tanıdıklarını anlattı.


BURSA'YI NASIL ANLATIRSINIZ
BURSA'YI bir çok özelliği ile tarif edebilirsiniz... Osmanlı'nın ilk başşehri, Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin hayali... Kadim şehir... Emir Sultan gibi manevi büyüklerin mekanı... Tarih kokan büyülü kent. Ekonominin kalbi... Otomotiv, tekstil, gıda gibi lokomotif sektörlerin merkezi... Turizmin gözdesi... Yaz kış tatil yapılacak bir belde... Uludağ her mevsim güzel... Mudanya, Gemlik sahilleri yazın cıvıl cıvıl... Tarihi dokuyla modern şehrin birleştiği ender bölgelerden birisi. Çocukluğumdan bu yana gittiğim, sevdiklerimi gördüğüm ve her gittiğimde nefes aldığım yeşil Bursa... Şimdilerde Bursa bir başka güzel. Değişim dönüşüm her alanda kendini gösteriyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş göreve geldiğinden beri, bu harika şehre müthiş dokunuşlar yapıyor... Kentsel dönüşüm ile sağlıklı güzel mekanlar inşa ederken, tarihi mekanları da bir bir gün yüzüne çıkartarak insanlığa tanıtıyor. Ama asıl örnek alınması gereken model belediyeciliğin nasıl yapılacağını da gösteriyor. Yalın Belediyecilik adı verilen bu model ile hem ekipmanı hem personeli en verimli şekilde kullanarak 'tasarruf nasıl yapılır'ı da anlatıyor. Uygulanan model ile yılda 796 milyon lira belediyenin cebinde kalıyor. Bu para Bursa'ya Bursalı'ya harcanıyor, birbirinden değerli projeler hız kesmeden gerçekleşiyor. Özel sektör yönetim anlayışı kamuya uyarlanarak hem kamu hizmeti verenler hem kamu hizmeti alanlar mutlu oluyor. Bunun yanında yeşil Bursa adına yakışır şekilde yenilenebilir enerjiye yatırımlar hızla devam ediyor. Bu sayede geçen yıl toplam 137 milyon 523 bin 613 kilovatsaat elektrik enerjisi üretilmiş. Bu miktar belediyenin tüm kuruluşlarının enerji ihtiyacının yüzde 52'sini karşılıyor. Hepsinden önemlisi bu üretimle toplam '2 milyon 689 bin 333 adet ağaç dikimine eşdeğer olarak' 60 bin 510 ton karbondioksit salımı önlenmiş oldu. Yine ulaşımda tarımda yapılan yatırımlar vatandaşın hayatını kolaylaştırıp kazancını artırıyor.

BUNLARI UNUTMAYIN...
Bursa'ya gidince iskenderi, kestane şekerini tatmayı unutmayın. Tophane'de muhteşem şehir manzarasında çayınızı yudumlayıp Osman Gazi ve Orhan Gazi'yi ziyaret edin. Yeşil Türbe ve Ulu Cami'deki manevi havayı mutlaka teneffüs edin. Umur Bey'deki ipek üretim merkezine uğrayın, bu tabiat mucizesine şahit olun. Yazın ayrı kışın ayrı güzel Uludağ'ı anlatmaya gerek yok. Şimdilerde Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarıyla bir başka güzel. 2.500 yıllık Zindankapı kültür ve sanat merkezi haline geldi... Nefes alacak yer de çok Bursa'da... Ama Gölyazı mutlaka görülmeye değer bir belde.

1.5 SAAT MESAFEDE.
İstanbul'da yaşayanlar olarak son 4 yıldır çektiğimiz eziyetlerden nasıl kurtulacağımızı görmek için çok uzağa gitmeye gerek yok. Osmangazi Köprüsü'nü kullanarak 1.5 saatte Bursa'ya ulaşıp şehre ve insana 'nasıl hizmet edilir'i gözlerinizle görebilirsiniz. (FARUK ERDEM)

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN