Sır çözülecek mi? Cem Garipoğlu'nun mezarı açılıyor! DNA eşleşmezse ne olacak? | İşte mezarın son hali

Münevver Karabulut'u katleden ve cezaevinde intihar ettiği öne sürülen Cem Garipoğlu ile ilgili soruşturmada flaş bir gelişme yaşandı. Yıllardır süren "Garipoğlu'nun ölmediği ve yurt dışına kaçırıldığı" iddialarının ardından Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı fethi kabir kararı aldı. Karar sonrası mezar açılacak ve Cem Garipoğlu'nun DNA tespiti yapılacak. Peki DNA eşleşmezse ne olacak?

Giriş Tarihi :26 Eylül 2024 , 12:48 Güncelleme Tarihi :26 Eylül 2024 , 16:30
Sır çözülecek mi? Cem Garipoğlu’nun mezarı açılıyor! DNA eşleşmezse ne olacak? | İşte mezarın son hali

İÇİNDEKİLER

İstanbul Bahçeşehir'de 3 Mart 2009 tarihinde Münevver Karabulut'u katleden ve cezaevinde intihar ettiği öne sürülen Cem Garipoğlu'nun hayatta olup olmadığına dair yapılan soruşturmada flaş bir gelişme yaşandı.

CEM GARİPOĞLU'NUN MEZARI AÇILACAK
Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, Münevver Karabulut'un babası Süreyya Karabulut'un, 10 Ekim 2014'te kaldığı Silivri 5 No'lu Cezaevi'nde intihar eden Cem Garipoğlu'nun mezarının açılmasına yönelik yaptığı talebi kabul etti.

Savcılık, Garipoğlu'nun mezarının açılması ve "fethi kabir" işlemlerinin yapılması için Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat yazısı gönderdi.

Cem Garipoğlu'nun otopsi görüntüleri ortaya çıkmıştı (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)Cem Garipoğlu'nun otopsi görüntüleri ortaya çıkmıştı (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)

KARABULUT AİLESİNİN AVUKATI AÇIKLADI

Münevver Karabululut ailesinin avukatı Rezan Epözdemir şunları söyledi:

"Malumunuz olduğu üzere; yaklaşık 15 yıldır Münevver Karabulut'un hunharca ve vahşice katledilmesi ile ilgili dosyayı mağdur aile vekili olarak takip ediyoruz. Münevver Karabulut cinayeti, Türkiye'de kadına şiddet ve kadın cinayetleri bakımından toplumsal farkındalık ve fikri takip oluşması açısından son derece önemli ve emsal mahiyette bir cinayettir.

Bu kapsamda son olarak Cem Garipoğlu'nun mezarının açılarak C.M.K m. 87/4 uyarınca fethi kabir işleminin yapılmasını talep etmiştik. Müvekkil Süreyya Karabulut'un talebi üzerine özellikle son iki yıldır bu konuda etkili bir hukuki süreci hayata geçirdik.

Münevver Karabulut ve Cem Garipoğlu (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)Münevver Karabulut ve Cem Garipoğlu (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)

"FETHİ KABİR KARARI VERİLDİ"
Geldiğimiz noktada, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı talebimizi kabul ederek, Cem Garipoğlu'nun mezarının açılmasına ve fethi kabir işleminin yapılmasına karar verdi ve bu konuda Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat yazıldı. Yıllardır gittiğimiz her yerde, üniversitelerde, panel ve seminerlerde, yazılı ve görsel basında, sosyal medyada en fazla sorulan ve halkımızın önemli ölçüde ikna olmadığı bu muamma bu suretle giderilmiş olacak. Yıllardır devam eden hukuki mücadelemiz neticesinde, Sayın Başsavcılığın vermiş olduğu bu karar son derece önemli önemli ve sevindiricidir.

Cem Garipoğlu (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)Cem Garipoğlu (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)

Sayın Başsavcılığa müvekkil aile adına teşekkür ediyorum. Kamu vicdanının rahatlaması ve maddi gerçeğin ortaya çıkması için fethi kabir işlemi ve hukuki süreç tarafımızca etkili bir şekilde takip edilecektir. Gereği kamuoyunun bilgilerine saygılarımla sunulur"

Rezan Epözdemir (X paylaşımı)Rezan Epözdemir (X paylaşımı)

ŞÜPHELER: PLANLI CENAZE TÖRENİ Mİ?
Cem Garipoğlu'nun cezaevinde intihar etmediği, yerine "dublör" kullanılarak planlı bir cenaze töreninin ardından yurt dışına kaçırıldığı iddiası gündemi uzun yıllar meşgul etmişti. Şüphe üzerine Karabulut ailesi mezarın açılmasını talep etmiş ve süreç başlamıştı. Mezarın açılmasıyla gerekli testler yapılacak ve şahsın Cem Garipoğlu olup olmadığı tespit edilecek.

Cem Garioğlu'nun cenaze töreni (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)Cem Garioğlu'nun cenaze töreni (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)

MEZARDAKİ CEM GARİPOĞLU ÇIKMAZSA NE OLACAK?
Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan mezarın açılmasının ardından DNA testi yapılacağını belirterek önemli bir noktaya dikkat çekti.

Alkan, "Eğer DNA'lar eşleşmezse o dönemin Adli Tıp kurumu başkanı ve otopsiyi yapanların hepsi cezaevine gider. Çünkü gerçeğe aykırı bilirkişilik bu" dedi.

A Haber ekran görüntüsü (Takvim.com.tr)A Haber ekran görüntüsü (Takvim.com.tr)

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
A Haber canlı yayınına katılan Sabah Gazetesi Haber Müdürü Nazif Karaman, olayla ilgili gelişmeleri aktardı.

Mezarın açılmasının ardından Adli Tıp sürevinin başlayacağını aktaran Nazif Karaman, "İşlemler sırasında kamera ve fotoğraf çekimi yapılacak. Nöbetçi adli tabip de mezarda hazır olacak." dedi.

A Haber ekran görüntüsü (Takvim.com.tr)A Haber ekran görüntüsü (Takvim.com.tr)

Karaman şunları söyledi:

"Bu uzun süredir tartışılan bir konuydu. Münevver Karabulut'un ailesinin bir iddiası var. Aile Cem Garipoğlu'nun aslında ölmediğini cezaevinden firar ettiğini yönelik iddiası vardı. Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuyla bir inceleme yapıyordu. Bu sabah itibarıyla inceleme tamamlandı ve Cem Garipoğlu'nun açılmasına karar verildi. Bundan sonraki süreçte cenaze mezardan çıkarılacak ve Adli tıpa götürülecek. Adli tıpta orada yatan kişinin Cem Garipoülu olup olmadığına yönelik DNA testi yapılacak ve incelemeler olacak.

Garipoğlu’nun mezarının son hali böyle görüntülendi (İHA)Garipoğlu’nun mezarının son hali böyle görüntülendi (İHA)

Bununla ilgili olarak İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına bir talimat yazısı yazıldı. Cem Garipoğlu'nun mezarı bilindiği üzere Karacabey Mezarlığı'nda yer alıyor. Bölgede yetkili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı olduğu için bu yazı gönderildi.

Mezar açılırken işlem boyunca adli heyetin korunması için mezarlıkta yeteri kadar kolluk kuvvetleri görev yapacak. Yakınlarında ya da komşulardan biri mezarda hazır edilecek. Cenaze çıkarıldıktan sonra adli tıpa nakledilecek. İşlemler sırasında kamera ve fotoğraf çekimi yapılacak. Nöbetçi adli tabip de mezarda hazır olacak.

Garipoğlu’nun mezarının son hali böyle görüntülendi (İHA)Garipoğlu’nun mezarının son hali böyle görüntülendi (İHA)

"İDDİALAR SON BULACAK"
Uzun süredir Türkiye'nin gündemini meşgul eden iddia son bulması için bir adım atıldı. Kabirden çıkan cenazenin Cem Garipoğlu çıkması halinde tüm iddialar son bulacak. Aylardır devam eden bir soruşturma vardı ve bu karar bağlandı. Cem Garipoğlu'nun babası da iddiaların son bulması için gidip dilekçe verdi. Soru kalması için bu karar verildi ve bu işlemden sonra hiçbir soru kalmayacak.

YERİNE DUBLÖR MÜ KONULDU?
Buradaki iddia Cem Garipoğlu'nun yerine dublörü konuldu. Cem Garipoğlu cezaevinden bazı güçler tarafından çıkarıldı. İddialar bu yönde. Bizler A Haber'de geçtiğimiz aylarda Cem Garipoğlu'nun son görüntülerini yayınladık. İntihar iddiasının hemen 1 saat öncesinde koğuşunda olduğunu böyle volta attığı görüntüleri yayınladık. Tüm şüpheli ölümlerde olay yerine bir nöbetçi savcı gelir. İşlemlerden sonra cenaze alınır ve adli tıpa gönderilir. Cem Garipoğlu ile ilgilide de adli tıpta daha önce araştırma yapıldı. Ancak Münevver Karabulut'un ailesi bunlara ikna olmadı. Cem Gariğoğlu'nda DNA örnekleri ölümden sonra mutlaka alınmış olmalı ve aile ile karşılaştırılmış olmalıdır. Ancak tüm bunlara rağmen bir şüphe var bu kamuoyunu çok fazla meşgul ediyor.

15 gün içerisinden bu süreç sonuçlanır. Ancak raporun çıkması belki uzayabilir. Cem Garipoğlu 2013 yılında intihar etti. Burada örnekler konusunda adli tıp uzmanları görevini yapacaktır. Kemiklerden bile DNA alınabilir. Ben bu nedenle bir sonuç alınacağı kanaatindeyim."

CEM GARİPOĞLU'NUN OTOPSİ GÖRÜNTÜLERİ
Şüpheler üzerine Cem Garipoğlu'nun otopsi görüntüleri de paylaşılmıştı. Cem Garipoğlu'nun babası Nida Garipoğlu da mezarın açılmasını ve tartışmaların son bulması yönünde savcılıktan talepte bulunmuş Soruşturmayı yürüten Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'ndan Cem Garipoğlu'nun otopsi işlemi sırasında yapılan işlemlere ait fotoğrafları ve video kayıtlarının hazırlanıp savcılığa gönderilmesini istedi ve dosyaya bilirkişi atamıştı.

Cem Garipoğlu'nun otopsi görüntüleri (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)Cem Garipoğlu'nun otopsi görüntüleri (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)

Bilirkişi, 12 Kasım 2014 tarihinde yapılan otopsi işlemine ait video kayıtları ve fotoğraflarını inceledi. Bilirkişi, inceleme sonucunda fotoğraf ve videoların dökümünü yaparak, raporunu hazırlayıp soruşturma dosyasına sundu.

Cem Garipoğlu'nun otopsi görüntüleri (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)Cem Garipoğlu'nun otopsi görüntüleri (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)

Görüntülerde, Garipoğlu'nun sağ ve sol el parmaklarındaki morarmalar dikkat çekti.

CEM GARİPOĞLU'NUN SON GÖRÜNTÜLERİ
Garipoğlu'nun son olarak ölümünden önce cezaevi güvenlik kameralarına yansıyan görüntüleri ortaya çıktı.

Görüntülere göre, Cem Garipoğlu 2014'te 9 Ekim'i 10 Ekim'e bağlayan gece 02.03'de koridorda volta atıyor.

Cem Garipoğlu'nun son görüntüleri (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)Cem Garipoğlu'nun son görüntüleri (Takvim.com.tr Fotoğraf Arşivi)

Sonra 3'üncü bölmenin kapısını kapatıyor. Yaklaşık 4 dakika sonra koridorda bulunan bir tabureyi alıyor. Koğuşuna giren Garipoğlu, bir daha da görüntülerde yer almıyor. Görüntünün sonunda ise infaz koruma memurlarının sabah sayım için 08.18 sıralarında Cem Garipoğlu'nun koğuşuna geldikleri görülüyor.

FETHİ KABİR İŞLEMİ NEDİR?
Fethi kabir işlemi defnedilmiş olan cesedin otopsi için mezardan çıkarılması işlemine denir. Bu işlem, mahkeme veya savcılık kararları sonucunda yapılabiliyor. Fethi kabir işlemine çeşitli durumlarda (İzinsiz gömülme, iddia ve şikâyetler, savcılık kararları, sigorta, vb.) başvuruluyor.
Otopsi, bir kişinin ölüm nedenini ve şeklini belirlemek ve mevcut olabilecek herhangi bir hastalığı veya yaralanmayı değerlendirmek için bir insan cesedinin kapsamlı bir incelemesinden oluşan tıbbi bir prosedürdür.