ABD'DE Türkiye ile ilgili yapılan ancak bizim oralara yansımayan çok güzel yorumlar var. Çok güzel şeyler kaleme alınıyor. Objektif olarak... Bugün bir potpori yapalım isterseniz. Türkiye neymiş bir görelim...
ABD tarih boyunca hep petrolün sahibi olmak istedi.
Bugüne kadar birçok askeri operasyonlarının nedeni petroldü.
Bu büyük güç olmanın bir gerekliliğiydi aslında.
Pentagon'un 2008 yılında yaptırdığı çalışmada, ABD sınırları içinde yer alan petrol rezervinin 20 yıllık olduğu ortaya çıktı.
Söylenenlerin aksiydi...
Bugün için sadece 10 yıllık bir petrol rezervi kalan ABD'nin hedefinde elbette Ortadoğu, Afrika ve elbette kanıtlanmış en büyük petrol rezervine sahip ülke Venezuela var. Dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olan Venezuela'da halkın açlık içinde yaşamasının tek bir nedeni var.
Amerikan sisteminin petrol endeksli nefes alması.
Suriye'de de petrol rezervi açıklanandan çok fazla...
Dünyadaki yüzeye yakın en kolay ulaşılabilir petrol yatakları Suriye'de bulunuyor. Resmi rakamlara göre 2.5 milyar varil petrol rezervi görünse de, Pentagon'daki raporlarda 90 milyar varilin üzerinde bir güce sahip. Bu petrol rezervini ABD'nin dışında Rusya ve İngiltere de biliyordu.
Ancak 2011 yılında başlayan içsavaş ve sonrası, birçok ülke bölgedeki petrol rezervinden haberdar oldu. Evdeki hesap çarşıya uymadı yani...
Bu da Suriye'de 3 devletli çözümü getirdi. Ancak ABD ile Rusya, 3 devletli çözüm için anlaşırken petrolün bulunduğu bölgelerde hangi devletin hüküm süreceği konusunda sonuç alamadı. ABD, 14 büyük petrol kuyusunun tamamında Kürt devletinin olmasını istiyor.
Rusya ise bu bölgelerde Esad rejiminin varlığını sürdürmesi konusunda taviz vermiyor.
Bir de bölgenin son aktif oyuncusu Türkiye var.
Türkiye'nin de 3.5 milyon Suriyeli'ye kucak açması Ankara'yı zirveye taşıdı.
Belki en büyük pay Türkler'e gidecek! Türkiye'nin öncelikli olarak ilk hedefi petrol olmayabilir ama kurulan üsler ve güvenlik bölgeleri, bölgede söz sahibi bir Türkiye'yi ortaya çıkardı. NET!
Rusya önceleri ABD ile paylaşacağı bölgeden, Türkiye ile ortak bir çıkar aramaya başladı. İdlib konusunda yaşanan anlaşmazlığın nedeni ise ABD'nin Rusya'yı daha da köşeye sıkıştıracağının ortaya çıkmasıydı.
Çünkü Rusya, Suriye'de varlığını sürdürerek bölgedeki zenginlikten hakkını almak istiyor. Bunu Türkiye ile de yapar, ABD ile de. Hatta son dönemdeki anlaşmazlığı unutursak, Rusya'nın ilk planı İngiltere ile büyük bir Suriye ortaklığıydı.
Rusya, yıllardır Esad'ı İngiltere'nin Suriye büyükelçisi olarak gördü. Dengeler değiştiği için şimdi İngiltere ile büyük bir savaşın tarafı oldu.
Ajan Skripal'ın zehirlenmesiyle başlayan savaşın merkezinde Suriye yatıyor.
Suriye için yaşanan anlaşmazlık sonrası Skripal olayı yaratıldı ve İngiltere şu aşamada istediğini aldı. Ancak Suriye konusunda hala İngiltere çok geride.
O nedenle İngiltere Suriye'deki kayıplarını gidermek için ya Türkiye ya da ABD ile yürümek zorunda.
Hatta İngiltere, Türkiye ile ABD birlikteliğini de istiyor.
Çünkü bu büyük anlaşma olursa, Rusya'nın bölgede pek söz hakkı kalmayacak.
Ancak Türkiye, Rusya'yı oyun dışında bırakmak istemiyor.
Çünkü Rusya ile olan birliktelik, Türkiye için şu aşamada çok önemli. Tabii bir gerçek daha var.
Türkiye eğer Rusya ile bir anlaşmazlığa düşerse, İngiltere hakkını tamamen ABD'den yana kullanır ve Türkiye bir anda oyun dışı kalabilir.
Bu durum Ankara'da da biliniyor ve İngiltere konusunda çok dikkatli adımlar atılıyor.
Suriye'nin önemi elbette sadece gizli petrol rezervinden kaynaklanmıyor. Jeostratejik konumu da çok önemli. ABD veya Pentagon bir ülkeyle sorun yaşamaya başlıyorsa, ya o ülkede petrol vardır ya da jeostratejik önemi çok fazladır.
Suriye bu iki seçenekte de var.
Türkiye ile yaşanan büyük sorunun kaynağı ise sadece jeostratejik değil.
Yine Pentagon raporlarına göre Türkiye'de petrol rezervi 48 milyar varil civarında. Bu rakam elbette çok önemli.
Ancak Akdeniz petrollerindeki payı da eklenirse bir anda Türkiye'nin petrol rezervi ABD'nin 10 katına çıkıyor.
Yani Türkiye de iki seçenek nedeniyle ABD'nin hedefinde.
Sadece Doğu Akdeniz'de, Türkiye'nin 650 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak 3.9 trilyon dolarlık doğalgaz rezervi var. Petrol rezervini detaylandırmaya gerek yok sanırım.
Son dönemde Türkiye'nin ilgisi Afrika Boynuzu denilen bölgede arttı. Bu da stratejik bir hamleydi elbette. Afrika Boynuzu ile Yemen arasındaki Kızıldeniz ve Aden Körfezi çok önemli. Nedeni de Körfez ülkelerinden Avrupa'ya petrol taşıyan tankerlerin geçiş noktası olması. Türkiye de Somali'nin başkenti Mogadişu'da askeri üs açtı. Bu, Türkiye'nin ikinci denizaşırı üssü. Afrika Boynuzu ülkeleri Eritre, Cibuti, Somali ve Etiyopya'da da Türkiye'nin önemli adımları var.
Afrika, Avrupa ve Asya'nın geleceği aslında yeni bir dünyanın yönünü belirleyecek. Türkiye'nin etkin rol aldığını gören Rusya bile bu hamlelerden tedirgin.
ABD ile İngiltere'nin kaygılı olması son derece doğal!
Türkiye, Rusya ile yakınlaşırken güçlü olduğu bölgelerdeki kozlarını asla yitirmemeli.
Bu Türkiye'nin de hatta Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının da geleceğini belirleyecek.
Bu ortaklıkta Rusya öne çıksa da hala ABD ile büyük bir yakınlaşma ihtimali yüksek.
Hatta İngiltere ve Almanya ile yaşanan sıcak temas da ortada!
2023'e kadar herkes Türkiye ile yola devam etmek için sırada. Operasyonlar tarafımızı belirlemek içindi. Bütün planlarda TÜRKİYE var. Peki biz ne diyorduk! TÜRKİYE'siz olmaz... Erdoğan'ın ayağının tozuyla geldiği ABD'de verdiği FIRAT'ın DOĞUSU mesajı gayet netti... ABD'de ABD'nin kulağına fısıldamıyor aksine New York'un göbeğinde ilan ediyordu bunu...
Türkiye YENİ DÜNYA DÜZENİ'nin kurulacağı yerin tam merkezinde. Kimse biz olmadan adım atamaz, atamıyor da...
Ortaklık mı?
Olur elbette. Ama şartlar uyarsa... Bilmemiz gereken şu:
Türkiye masada kurulan oyunu sahaya girerek bozdu... Suriye gerçeği bu... Biz istemeden de bitiş düdüğü çalınamaz...
NOT: Aklı başında insanlar Türkiye'nin gücünü biliyor.
Amerikalı da olsa biliyor...
Durum bu. Sıkıntı olsa da tam gaz devam...