Kanuni Sultan Süleyman'ın huzuruna çıkan Dona Gracia Nasi, İstanbul'a iyice yerleşmişti. Yeğeni Jozef Nasi de yanından ayırmıyordu. Dona Gracia, Jozef'i kızı Reina ile evlendirdi.
Kanuni Sultan Süleyman'ın huzuruna çıkan Dona Gracia Nasi, İstanbul'a iyice yerleşmişti. Yeğeni Jozef Nasi de yanından ayırmıyordu. Dona Gracia, Jozef'i kızı Reina ile evlendirdi.
Jozef, hem halası hem de kayınvalidesi olan Dona Gracia ile Avrupa'daki iktisadi işlerini İstanbul'da sürdürmeye başladı. İstanbul'da açtıkları banka çabucak gelişti. Ticarethaneler arasında büyük bir yer tuttu.
İstanbul'da da Sultan'ın bilgisine sunuyorlardı. Sinyora Gracia'nın Kanuni Sultan Süleyman'a yaklaşmasında Sadrazam İbrahim Paşa ile Hürrem Sultan'ın da büyük etkisi vardı. Bu sayede Dona Gracia, Kanuni ve Hürrem'in oğulları Şehzade Selim ve eşi ile yakınlaşmıştı.
AVRUPA'DAN GÖÇ
Hürrem Sultan ve Şehzade Selim de Dona Gracia'a büyük yakınlık duyuyordu. Tarihler 7 Eylül 1566'yı gösterdiğinde ise Kanuni Sultan Süleyman 72 yaşında Zigetvar Kuşatması'nda şehit oldu.
2'inci Selim padişah olarak tahta çıktı. Kanuni'nin bankeri olarak tarihe geçen Dona Gracia Mendes, Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi ve oğlu 2. Selim'in annesi olan Hürrem Sultan'la kurduğu dostluk sayesinde sarayın vazgeçilmez ismi oldu.
Yeğeni Jozef Nasi'nin de saraydaki itibarı daha da arttı. 2. Selim, Jozef'i Nakşe Dükü yaptı. Kiklad, Antiparo, Melo, Syra, Santorin gibi Yunan adalarının yönetimi Dona Gracia ve Jozef Nasi'ye verildi. Bu gelişmeden sonra da zengin İtalyanlar'ın bir kısmı Galata'ya göç etti.
TİCARET YOLU ONA VERİLMİŞTİ
Dona Gracia'nın şirketi Mendes Müessesi, Türkiye ile İtalya arasında yün, tekstil ürünleri, biber ve hububat ticareti yapıyordu. Lehistan'la (Hürrem Sultan'ın memleketi) Türkiye arasında olan balmumu ticareti inhisarı da ona verilmişti.
KIBRIS'IN FETHİ
2. Selim, 1570 yılında Kıbrıs'ı Venedikliler'den aldı. Bu seferin arkasında da Dona Gracia ve Jozef Nasi'nin etkili olduğu söyleniyordu. Çünkü ikilinin amacı kendilerini sürgün eden Venedik'ten intikam almaktı. Kıbrıs'ın fethinden sonra Padişah Selim'in yerleştirme fermanı ile "500 Yahudi'nin Kıbrıs'a yerleştirilmesi" öngörüldü.
SOKULLU'NUN İTİRAZI
Kıbrıs'ın fethine kalkışılmasına, Veziriazam Sokullu Mehmet Paşa karşı çıkmıştı. Tarihi kaynaklara göre Sokullu, Osmanlı ile barış antlaşması yapan Venedik'e savaş açmanın doğru olmadığını söylemişti.
YARIN: KOCASINA VERDİĞİ SÖZ