MALİ KRİZ BAŞLADI
Osmanlı, bu sırada mali kriz yaşadı. 1875'te faiz indirimi kararı alarak sıkıntıyı hafifletmeye çalıştı. Ancak bu durum, Osmanlı tahvillerine yatırım yapan yerli ve yabancı finans çevrelerinin tepkisini topladı. 1871'de Dersaadet Tahlivet Borsası Nizamnamesi ile kısa sürede yabancılar Türk borsasını ele geçirmişti. Bu durum İngiltere'deki bono sahiplerini harekete geçirdi. Faiz kararı sonrası parasını kaybedenler Bulgarların başlattığı isyana destek verdi. Hükümetten Osmanlı'ya karşı eylemde bulunmasını istedi.
TİCARETE HAKİMDİLER
Bulgar milliyetçiliğinin uyanışında, tüccarlarında büyük etkisi vardı. Sadece İstanbul'da 40 binin üzerinde Bulgar tüccar ve işadamı bulunmaktaydı. Çeşitli şehirlerde ticarete hakim olan Bulgarlar, Viyana, Moskova, Petersburg'da koloniler meydana getirmişti.
KAMARA'DA BİR YAHUDİ
Beaconsfield Lordu Benjamin Disraeli, 1804'te Londra'da dünyaya geldi. Babası Isaac Disraeli, Seferad Yahudilerindendi. Vaftiz sonrası Hristiyanlığa geçti. Balkan ayaklanmasında Osmanlı'nın yanında olunması gerektiğini söyledi.
İNGİLTERE'DEN AÇIK TEHDİT
Hindistan İşleri Bakanı Salisbury Sırbistan, Karadağ, Eflak- Boğdan ve Bulgaristan'ın bağımsız olması teklif etti. Abdülhamit'e "Kabul et yoksa Osmanlı yok olur" dedi. Bu sırada Rusya ile 93 Harbi patlak verdi. 1878 Berlin Anlaşması ile Osmanlı, Sırbistan, Romanya ve Karadağ'ın bağımsız olmasını kabul etti.
OLGA'DAN ETKİLENDİ
Olga Novikoff, 1840'ta Rusya'da dünyaya geldi. Babası Alexei Krieff orduda askerdi. Ana dili gibi İngilizce, Fransızca ve Almanca'ya hakimdi. Olga'nın kardeşi Türklerle savaşmak için Sırp ordusuna katılmış ve hayatını kaybetti. Bunun üzerine Olga, Türklere karşı büyük kin besledi. Avrupa'da Türklere karşı kamouyu oluşturmak için harekete geçti. En çok da kendisi gibi Türk düşmanı olan Gladstone'u etkiledi.
KIRMIZI ÇANTALI ADAM GLADSTONE'UN HİKAYESİ - SİNEM UYSAL