KALP KRİZİ BELİRTİ VERİR Mİ?
Maalesef çok belirti veren bir hastalık değil. Çoğu zaman kalp krizinin ilk bulgusu, kalp krizinin kendisi oluyor. Yani göğüste basınç hissi ağrı ile hastaneye gittiğinizde kalp krizi geçirdiğinizi anlıyorsunuz. Ancak bu damar tıkanıklığı yavaş yavaş gelişiyor. Anjina dediğimiz eforla ilişkili yürüyüş, özellikle de yokuş tırmanmak, merdiven çıkmak gibi ağır efor gerektiren yürüyüşlerde göğüste oluşan baskı-basınç hissi, hastalığın belirtisi olabiliyor.
Erken teşhis için mutlaka doktora gidip tedavinin yapılması gerekiyor. Risk grubundaki kişiler için hiçbir belirti beklemeden mutlaka kalp kontrollerini yaptırmaları ve erken teşhis edilmeleri çok hayati bir durumdur. Kalp krizi geçiren her 3 kişiden 1'i kalp krizi anında hayatını kaybediyor. O yüzden kalp krizi geçirmeden tespit ettiğimiz noktada tedaviler çok daha yüz güldürücü olmaktadır.
ANJİYO SONRASINDA HANGİ HASTALIĞA TEDAVİ GEREKİR?
Anjiyo esnasında kalp damarı içerisine boya verilir ve bu boyanın dolduramadığı kısımların damar içerisinde tıkalı olduğu kanaatine varılır. Kalbi besleyen 3 adet ana damar sistemi vardır. Bu damarlar vasıtasıyla kalp adalesi bütün çepeçevre beslenir. Bu damarlarda yüzde 60 ve üzerinde darlık olduğu noktada damarın ya anjiyoda stent ile veya ameliyatla açılması gerekmektedir.
TEK TEŞHİS YOLU ANJİYO MUDUR?
Damarlarda bir darlık olduğunu en iyi anjiyo yöntemi ile anlamamız mümkün. Anjiyo dışında yaptığımız tetkikler kalp damarını göstermekten ziyade kalp adalesinin kanlanması ile ilgili kalp adalesine kan gitmesindeki bozuklukla ilgili ikincil bilgiler vermektedir.
Efor testi çok ileri derecede semptomatik kişilerde bulgu vermekte erken teşhiste gerçekten bize yardımcı olmamaktadır.
YARIN: STENT Mİ BY-PASS MI?