Meme kanseri özellikle kadınlarda, nadiren de erkeklerde görülüyor. Kanser, memenin süt kanalının iç tabakasından zamanla kitle oluşturmaya, meme dokusunun içine doğru yayılmasıyla başlıyor. Hastalık kendine özgü kireçlenmeler yaparak ilerliyor. Prof. Dr. Mehmet Eser, hastalığın belirtilerini ve risk faktörlerini TAKVİM için anlatıyor:
BEYNE BİLE YAYILABİLİR
Erken aşamada sadece meme filmlerinde tespit edilen kanser, geç kalındığında memede ele gelen bir kitle, meme cildinin veya başını içe doğru çekilmesi, meme başında akıntı, kabuklanma, koltukaltında lenf bezesi büyümesi gibi belirtiler yapar. Bazen kemiklere, akciğere, karaciğere, beyine yayılma nedeniyle gelişen şikayetler ile tanı koyduğumuz ileri evre meme kanseri hastaları olabildiği gibi, bazen lokal ileri evrede tanı koyduğumuz hastalarla da karşılaşabiliyoruz.
RİSK FAKTÖRLERİ
Meme kanserinin risk faktörleri arasında kadın olmak, ileri yaş, ailede meme ve yumurtalık kanseri olması, erken adet görmeye başlamak, geç menopoza girmek, doğum yapmamış veya geç doğum yapmış olmak, emzirmemek, uzun süreli hormon tedavisi görmek veya doğum kontrol hapı kullanmak sayılabilir. Kanser, 50 yaşından sonra pik yapar ve yaş arttıkça görülme oranı artar. Türkiye'nin içinde bulunduğu Batı Asya'da meme kanseri görülme sıklığı son istatistiklerde yüz binde 46.6 olarak tespit edilmiştir. Türkiye'de son 5-10 yıl içinde ortalama yüz binde 5-6'lık bir artış olduğu görülmektedir.