Avrupa karıştı! Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan erken seçim kararı

Son dakika haberleri... Avrupa'da dengeler değişti. Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Avusturya'nın ardından Fransa'da aşırı sağ partiler ilk sıraya yerleşti. Seçimlerde umduğunu bulamayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, erken genel seçim kararı aldı. Macron'a tepkiler yükselirken aşırı sağın yükselişinin ardından bir kriz de Almanya'da bekleniyor. İşte detaylar...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :09 Haziran 2024 , 22:19 Güncelleme Tarihi :10 Haziran 2024 , 15:16
Avrupa karıştı! Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan erken seçim kararı

İÇİNDEKİLER

27 üyeli Avrupa Birliği'nde düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçları krize dönüştü.

AŞIRI SAĞ YÜKSELİŞTE!
Resmi olmayan sonuçlara göre Almanya'da Hristiyan demokratları bir araya getiren EPP 30, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı 16, Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) 14, Liberal partileri birleştiren Avrupa'yı Yenile (RE) 8, Sol 4 ve AP'de henüz bir gruba dahil olmayan partiler ise 19 milletvekili kazandı.

Almanya'da AP seçimlerinde ilk sırayı 29 milletvekilliği kazanan Hristiyan demokrat CDU/CSU ittifakı, ikinci sırayı 17 milletvekili ile AfD aldı. Hükümet koalisyonunun büyük ortağı Sosyal Demokratlar (SPD) ise 14 milletvekili kazanarak üçüncü sıraya geriledi. Koalisyonun diğer ortakları Yeşiller 12 ve Hür Demokrat Parti (FDP) 5 milletvekilliği kazanabildi.

Hollanda'da RE ile aşırı sağcı Kimlik ve Demokrasi (ID) yedişer, EPP 6, Yeşiller ile S&D dörder, Sol 1, diğerleri 1 milletvekilliği aldı.

AVUSTURYA'DA AŞIRI SAĞ İLK SIRAYA YERLEŞTİ
Avusturya'da da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 6 milletvekilliği kazanarak ilk sıraya yerleşirken onu beşer milletvekilliği ile EPP ve S&D izledi, Yeşiller ve RE ise ikişer sandalye sahibi oldu.

Yunanistan'dan EPP 8, Sol 4, S&D 3, Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR) ile bağımsızlar ikişer milletvekilliği kazandı.

GKRY'de toplam 6 sandalyeden EPP ile bağımsızlar ikişer, Sol ile S&D birer tanesini elde etti.

Bulgaristan'da EPP 6, RE 5, S&D 2, diğerleri 4 milletvekili çıkarırken, Hırvatistan'da EPP 6, S&D 4, Yeşiller 1 ve diğerleri 1 sandalye kazandı.

Malta'dan EPP ve S&D üçer milletvekilliği aldı.

Danimarka'da seçim, RE'ye 4, Yeşiller ve S&D'ye üçer, Sol, ID ve diğerlerine ise birer sandalye kazandırdı.

İspanya'da EPP 22, S&D 20, ECR 7, Yeşiller 4, Sol ve diğerleri üçer, henüz bir gruba dahil olmayan partilerden 1 milletvekili AP'ye gönderildi.

FRANSA'DA DA AŞIRI SAĞ İLK SIRADA
Fransa'da aşırı sağcı ID 30, Re 14, S&D 13, Sol 8, EPP 6, Yeşiller 5 milletvekili çıkardı.

Fransa'da AP seçimlerinde partilerin dağılımına bakıldığında aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisinin yüzde 31,5 oyla açık farkla ilk sıraya yerleştiği görülüyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans ise RN'nin yarısından az oy toplayarak yüzde 15,2'lik oranla ikinci sırayı aldı ve üçüncü parti olan Sosyalistleri küçük farkla geride bırakabildi. Muhalefetteki Sosyalist Parti (PS) yüzde 14 ile üçüncü sıraya yerleşirken yine muhalefetteki aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi yüzde 8,7 oy oranıyla 4'üncü sırayı, merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) ise 7,2 oranla 5'nci sırayı aldı.

MACRON'UN KUMARI: ERKEN SEÇİM KARARI
Büyük bir hezimet alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AP seçimlerinde ülkesinde aşırı sağın açık farkla ilk sırada çıkması üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı.

Partisinin açık farkla yenilgiye uğramasının ardından açıklamalarda bulunan Macron, sonuçların "Avrupa'yı savunan partiler için iyi olmadığını" kabul etti ve 30 Haziran - 7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gidileceğini duyurdu.

Macron, "Oylamayla, parlamenter geleceğimizin seçimini yeniden size vermeye karar verdim. O yüzden bu akşam Ulusal Meclisi feshediyorum." açıklamasında bulundu.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın açık farkla ilk sırada çıkması Paris'te protesto edildiAvrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın açık farkla ilk sırada çıkması Paris'te protesto edildi

MACRON'UN ERKEN SEÇİM KARARINA TEPKİLER
Cumhuriyetçiler (LR) partisi Başkanı Eric Ciotti, X hesabından yaptığı paylaşımda, Macron'un Ulusal Meclisi feshederek erken seçim kararı almasının "tek çözüm" olduğuna inandığını ifade etti.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekili Manuel Bompard ise X hesabındaki paylaşımında Macron'un erken seçim kararını hatırlatarak, "Biz hazırız. Onun dünyasına ve aşırı sağa alternatif oluşturacağız. Sandıkta görüşmek üzere." ifadelerini kullandı.

RN lideri aşırı sağcı Marine Le Pen, X hesabından yaptığı paylaşımda, Macron'un Ulusal Meclisin feshedileceğini duyurduğunu ve kendilerinin buna hazır olduklarını aktardı. Tek davalarının Fransa olduğunu vurgulayan Le Pen, Fransızları RN için oy vermeye çağırdı.

RN Başkanı Jordan Bardella ise paylaşımında, "Fransa için yeni bir çoğunluk oluşturmaya hazır olduklarına" işaret etti.

LFI partisi milletvekili Thomas Portes, X hesabından, "Macron'un aşırı sağa kırmızı halı serdikten sonra" Ulusal Meclisi feshetme kararı aldığının altını çizerek, genel seçim için kendilerinin de hazır olduğunu kaydetti.

Aşırı solcu lider Jean-Luc Melenchon ise AP seçimi sonuçlarının ardından X hesabından yaptığı açıklamada, Macron'un Meclisi feshetme kararını doğru bulduğunu ifade etti.

"Fransa yeni bir siyasi zamana adım attı. Tüm Avrupa'da aşırı sağ güçler bu seçimlerde puanlar kazandı." ifadelerini kullanan Melenchon, Macron'un kampanya direktörü olduğu listenin çökmesiyle büyük bir darbe aldığını belirtti.

FİLİSTİN ASILLI RİMA HASSAN AP ÜYESİ OLDU
Öte yandan, Filistin asıllı Rima Hassan LFI partisinden AP üyeliğine seçildi.

Rima HassanRima Hassan

LFI'nin 7. sıradan AP seçimlerine aday gösterdiği Rima Hassan, seçim kampanyası sürecinde İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye desteğini her fırsatta dile getirdi.

Hassan, Fransız üniversitelerindekiler dahil ülkedeki Filistin'e destek gösterilerine aktif katılım gösterdi.

Seçim sürecinde, halka açık noktalarda ve bazı üniversitelerde Filistin temalı konuşmaları engellenen Hassan "terör propagandası" yaptığı gerekçesiyle ifadeye çağrıldı.

Suriye'de Neyrab Mülteci Kampı'nda dünyaya gelen Hassan, 2000'li yılların başında Fransa'ya geldi.

Hukuk eğitimi alan Hassan, 2019'da Mülteci Kampları Gözlemevi'ni kurdu.

ALMAN HÜKÜMETİ DE ZORDA
Almanya'da radikal sağdaki A AfD oy oranını 5 yıl öncesine göre yüzde 5 civarı artırarak yüzde 16'ya yükseldi. Seçim öncesi Nazileri aklayan söylemleri nedeniyle AfD, Avrupa Parlamentosu'ndaki aşırı sağcı grup ID'den atılmıştı. Şimdilik grup dışı kalan partinin parlamentoda 17 milletvekiliyle temsil edilmesi bekleniyor. Başbakan Olaf Scholz'un partisi SPD ise rekor seviyede düşük oyla yüzde 14'te kaldı ve üçüncü parti oldu.

Koalisyon hükümetindeki üç parti de destek kaybederken en büyük düşüşü Yeşiller yaşadı. Yeşiller'in 2019'da yüzde 20,5 olan desteği bu seçimlerde yüzde 12 seviyesine indi. Gelecek sene genel seçimlerin yapılacağı Almanya'da bu sonuçların hükümeti zora sokacağı belirtiliyor.

Polonya'da EPP 20, ECR 10, RE 3, S&D 2, diğerleri 9 sandalye kazandı.

Portekiz'den EPP ve S&D yedişer, RE, Sol ve ID 2, Yeşiller 1 milletvekili gönderirken, İsveç'te EPP ile S&D beşer, Yeşiller, RE ve ECR üçer ve Sol ise 2 milletvekili çıkardı.

Romanya S&D 13, EPP 12, RE 2, ECR 1, diğerleri 5 sandalye elde etti.

AP tarafından yeni parlamentosunun görünümüne dair paylaşılan ilk projeksiyona göre, Hristiyan demokratların çatı partisi EPP 186 sandalye ile AP'de en büyük siyasi grup olmaya devam ediyor.

Onu yine, 133 milletvekil ile S&D ve 82 ile RE izliyor.

Aşırı sağcı partilerden ECR 70 ve ID 60 sandalye ile ilk 5'te yer alırken Yeşiller 53, Sol 36 sandalye kazanmış görünüyor.

Çoğunlukla aşırı sağ eğilimli partilerden 100 milletvekilinin bağımsız üye olarak parlamentoya girdiği görülüyor. Bu milletvekillerinin AP'de yeni bir siyasi grup kurması da muhtemel.

HER ÜLKE NÜFUSU ORANINDA MİLLETVEKİLİ ÇIKARACAK
Bu seçimde ilk kez AP seçimlerinde 705 yerine 720 milletvekili seçiliyor. Nüfuslarına göre en çok milletvekilini çıkaran ilk 5 ülke sırasıyla 96 ile Almanya, 81 ile Fransa, 76 ile İtalya, 61 ile İspanya, 53 ile Polonya'dan oluşuyor.

Romanya 33, Hollanda 31, Belçika 22, Portekiz, Yunanistan, Macaristan, İsveç ve Çekya 21'er, Avusturya 20, Bulgaristan 17, Slovakya, Danimarka ve Finlandiya 15'er, İrlanda 14, Hırvatistan 12, Litvanya 11, Letonya ve Slovenya dokuzar, Estonya 7, Malta, Lüksemburg ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi altışar milletvekili çıkaracak.

YENİ YASAMA DÖNEMİ 16 TEMMUZ'DA BAŞLAYACAK
Resmi sonuçların 10 Haziran'da açıklanmasıyla AP'ye girebilen ulusal partiler, siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacak.

İlk genel kurul 16 Temmuz'da toplanacak, böylece yeni yasama dönemi başlamış olacak.