Hukuk kariyeri olmayan AYM Üyesi Engin Yıldırım'ın LGBT destekçisi olduğu ortaya çıktı!

Sosyal medya platformundan paylaştığı ‘Işıklar yanıyor’ mesajıyla tepki çeken AYM Üyesi Engin Yıldırım’ın AYM’de aldığı kararlar merak konusu oldu. AYM’nin 2018’de cinsel kimliği nedeniyle meslekten atılan din dersi öğretmeninin başvurusuna üyelerin çoğunluğu ayrımcılık yapılmadığı yönünde oy verirken Yıldırım ise, karşı oy yazısı yazarak bu karara karşı çıktı. Eşcinsel din dersi öğretmeninin göreve devam etmesi gerektiği yönünde karşı oy kullandı. Öte yandan Lisans ve yüksek lisansında hukuk okumayan Engin Yıldırım, şaşırtıcı bir şekilde Anayasa Mahkemesi üyeleri arasında yer aldı. AYM'de hukuk mezunu olmasa da tüm üyeler Sayıştay ya da Danıştay gibi kurumlarda çalışmış durumda. Yani çoğunun hukuk kariyeri var. Yıldırım ise böyle bir kamu kurumunda da çalışmamış.

Giriş Tarihi :15 Ekim 2020 , 10:40 Güncelleme Tarihi :15 Ekim 2020 , 10:56
Hukuk kariyeri olmayan AYM Üyesi Engin Yıldırım’ın LGBT destekçisi olduğu ortaya çıktı!
Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyesi Engin Yıldırım'ın sosyal medya platformu Twitter'dan AYM binasının fotoğrafını paylaşarak "Işıklar yanıyor!" yazması siyaset camiasından ve halktan darbeyi çağrıştırdığı için tepki topladı. Yıldırım gelen tepkilerin üzerine paylaşımını silerek hesabını korumaya aldı. Yıldırım'ın bu tavrının ardından gözler AYM'de aldığı kararlara döndü.

ENGİN YILDIRIM KARŞI OY VERDİ
Yıldırım'ın AYM'de aldığı kararlardan en dikkat çekicisi 2018'de AYM'nin eşcinsel olduğu için meslekten atılan din dersi öğretmeninin başvurusuna verdiği karardı. AYM üyelerinin çoğunluğu bu başvuruya "ayrımcılık yapılmadığı" yönünde karar alırken Yıldırım ve Muammer Topal karara, Anayasa'ya aykırı olduğunu belirttikleri bir yazı yazarak karşı oy kullandı. Yıldırım, eşcinsel kimlikli bir öğretmenin din dersi vermesini istedi.





"DEVLETİN RESMİ CİNSEL YÖNELİMİ YOKTUR" DEDİ
Yıldırım, karşı oy yazısında, "Anayasa'da devletin resmi cinsel yönelimi yoktur ve devlet tüm cinsiyetler, cinsel kimlikler, cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimler karşısında eşit ve tarafsız kalmalıdır. Anayasa'da devletin resmi cinsel yönelimi yoktur ve devlet tüm cinsiyetler, cinsel kimlikler, cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimler karşısında eşit ve tarafsız kalmalıdır. Cinsel yönelim ayrımcılığı kimi hayatların daha az saygıya ve haysiyete sahip olduğunun kabulü anlamına gelip LGBTİ+'lerin eşit fırsat ve haysiyetle toplumsal yaşama katılmalarının engellenmesi sonucunu doğurmaktadır" dedi.





AYM'DE HUKUK KARİYERİ OLMAYAN TEK ÜYE: ENGİN YILDIRIM

Işıklı' twiti ile darbe imasında bulunduğu kaydedilen Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım'ın ne akademi ne de iş hayatında AYM'ye seçilene kadar hukuk bulunmuyor. İktisat, Endüstriyel ilişkiler, Ekonomi ve Sosyal İlişkiler, İktisadı ve İdari Bilimler eğitimleri alan Yıldırım'ın buna karşın AYM'de yer bulabilmesi merak uyandırıyor.

ORTALIĞI KARIŞTIRDI
AYM Üyesi Engin Yıldırım, sosyal medya sitesi Twitter'daki hesabından tepki çeken bir paylaşımda bulundu. AYM binasının gece çekilen bir fotoğrafını paylaşan Yıldırım, "Işıklar yanıyor" notunu ekledi.Yıldırım'ın paylaşımının ardından ilk tepkiyi İçişleri Bakanlığı verdi. Bakanlık, Bakanlık binasının aynı şekilde ışıkları yanan bir fotoğrafını yayınlayarak "Işıklarımız hiç sönmüyor" dedi.Sosyal medya kullanıcısı vatandaşlar ve siyasilerden yoğun tepki alan Yıldırım, söz konusu paylaşımı silip önce "Işıklar yanıyor' derken hukuk ışığını kastettim, başka ışıkları değil" iddiasında bulundu.

Son dakika gelen tepkilerin devam etmesi üzerine Yıldırım bu kez; "Şahsi Twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir" diyerek hesabını gizledi.

KİM NE EĞİTİMİ ALMIŞ
Twitiyle dikkat çeken Yıldırım, 2010 yılında Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından önerilen 3 aday arasından dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından seçilmişti. Akademi ve iş geçmişinde hukuk bulunmamasına karşın AYM üyeleri arasında görev yapıyor.

Başkan Prof. Dr. Zühtü Arslan Kamu Yönetiminden yaptığı lisansını hukuk alanında devam ettirerek doçentlik ve profesörlüğe yükselmiş. Başkanvekillerinden Kadir Özkaya hukuk dışında bir bölümden gelmiş olmasına karşın Danıştay'da yürüttüğü görevlerin ardından üye seçilmiş. Üye Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ise Kamu yönetimi okuduktan sonra akademik hayatını hukuk alanında sürdürerek doçentlik ve profesörlüğe yükselmiş. Üyelerden Hicabi Dursun ve Doç. Dr. Recai Akyel, aldıkları Kamu Yönetimi eğitimlerinin ardından Sayıştay'da görev yaptıktan sonra AYM'ye üye seçilmişler.Uluslara İlişkiler eğitimi alan Rıdvan Güleç de Sayıştay'da yürüttüğü görevinin ardından AYM üyeleri arasında yer bulmuş. Muammer Topal ise Maliye eğitimin ardından Danıştay'da çalışmış, ardından da AYM üyeleri arasına girmiş.

KARİYERİNDE HUKUK YOK
Tartışmaların odağındaki üye Prof. Dr. Engin Yıldırım ise İstanbul Üniversitesinde okuduğu iktisat lisansının ardından gittiği İngiltere'de Warwick Üniversitesinde Endüstriyel İlişkiler yüksek lisansı, Manchester Üniversitesinde Ekonomi ve Sosyal İlişkiler'den doktora yapmış. Memleketi Sakarya'da Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler öğretim üyeliği ve dekanlık yapmasının ardından 2010'dan bu yana AYM üyeliği görevine devam ediyor. Yıldırım'ın hukuk alanında hiçbir kariyerinin olmaması dikkat çekici.

AYM'nin diğer üyeleri Basri Bağcı ve Selahaddin Menteş yargı dünyasının yakından tanıdığı isimler. Yıldız Seferinoğlu ise hem hukuk mezunu hem de adalet Bakanı Eski Yardımcısı. Serdar Özgüldür, Burhan Üstün, Celal Mümtaz Akıncı, Hasan Tahsin Gökcan ve Muhammed Emin Kuz da hukuk fakültesi mezunu

Yıldırım, 31 yaşında doçent, 36 yaşında profesör, 37 yaşında da dekan oldu.