20 Temmuz 1955'te 86 yaşında ölene kadar Lizbon'dan hiç ayrılmayan Calouste Gülbenkyan, şehir merkezindeki Hotel Aviz'de tuttuğu bir suitte yaşadı. Ölümünden yaklaşık bir ay önce, 18 Haziran'da yazdırdığı vasiyetinde İstanbul'daki Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'ne ve Kudüs'teki Ermeni Müzesi'ne ciddi meblağlar ayıran Gülbenkyan, koleksiyonunun yönetimini de çok güvendiği avukatı Cyril Radcliffe'in kararına bırakmıştı.
İLİŞKİLERİNİ KULLANDI
Hem Sasoon hem Gülbenkyan ilk küreselleşme devrinin yükselen pazarlarını (Çin ve petrol) iyi görmüşlerdi. Hiçbir şey üretmeden şirketleri ve devletleri bir araya getirip kazandı. İkisi de çıktığı topraklardaki ilişkilerini kullandı. İşini zamanın gücü İngiltere tabiyetinde kurdu.
MÜZESİ BİLE BULUNUYOR
Gülbenkyan, tüm servetini sanat eserlerine yatırdı. Elinde 6 binden fazla tarihî eser ve tablo vardı. Monet, Rembrandt, Guardi gibi ressamların eserlerini satın aldı. "Çocuklarım" dediği bu eserleri Lizbon'da kendi adını taşıyan müzede sergileniyor.
MUSUL RAPORU
Gülbenkyan, 1. Dünya Savaşı sırasında bir Osmanlı diplomatı olarak İngiliz ve Alman petrol şirketleri arasında birlik oluşturmak için hareket etti. II. Abdülhamid'e Musul petrolleri hakkında bir rapor hazırladığını söyledi. Sultan II. Abdülhamit, Musul'da araştırma yapması için Ermeni Kalust Sarkis Gülbekyan'ı görevlendirdi.
Gülbenkyan bu işi iyi yapan ve bölgede dolaşan biriydi. Lakabı yüzde 5'ti... Sultan'a sunduğu raporlarda bu bölgenin petrol denizi olduğunu yazdı. Bunun üzerine Abdülhamit Han 1888, 1898 ve 1902'de çıkarttığı üç ayrı fermanla petrol alanlarının hepsini kendi adına kaydettirdi... Bunun üzerine İngiltere bölgeye indi ve İran'a yerleşti. İran Şahı Nasreddin, 70 yıllığına ülkesinin petrollerini ROTHSCHİLD ailesine verdi! Julius de Reuter, Rothschild adına görevi tamamlıyor ve büyük bir operasyona imza attı!