STRATFOR; 15 TEMMUZ'DAKİ DARBE GİRİŞİMİ SIRASINDA ERDOĞAN'IN UÇAĞININ LOKASYONUYLA İLGİLİ 3 KEZ PAYLAŞIMDA BULUNDU
ABD'nin özel istihbarat örgütü Stratfor; Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi esnasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağının lokasyonuyla ilgili 3 kez paylaşımda bulunmuştu.
Stratfor'un, darbecilerin suikast için yerini tespit etmeye çalıştığı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'a hareket eden uçağının yerini çok kısa süre içinde tespit etmesi ve havadaki konumuyla ilgili üç kez tweet atması kamuoyunun dikkatini çekmişti.
İlk paylaşımında Erdoğan'ın uçağını Marmara Denizi üzerinde ifşa eden Stratfor, ikinci tweetinde uçağın İstanbul'a yaklaştığını ve "muhtemelen" iniş yapacağını bildiren bir paylaşımda bulundu.
Stratfor, son tweetinde ise uçağın İstanbul'a indiğinin teyit edildiğini Atatürk Hava Limanı'nın konumunu da göstererek kamuoyuna aktardı.
Teksas merkezli olan ve George Friedman tarafından kurulan Stratfor, ekonomi, dış politika ve güvenlik konularında küresel analizler sunsa da birçok ülkede istihbarat birimleri ve "casuslarla" çalıştığı ifade ediliyor.
FONLANAN SADECE RUŞEN ÇAKIR'IN MEDYASCOPE'U DEĞİL
ABD merkezli Chrest Foundation (Vakfı) isimli kuruluştan yüzbinlerce dolar fon alan kurumlar arasında Medyascope öne çıktı. Ancak vakfın tek fon verdiği kuruluş Medyascope değil. Milyonlarca dolar fonun sağlandığı listede terör örgütü üyeliğinden ceza alan isimler, CHP'li, HDP'li milletvekilleri ve Osman Kavala dikkat çekiyor.
İSİM İSİM FONLANAN KURULUŞLAR
Chrest Foundation'ın fonladığı kuruluşlar arasında Mezopotamya Vakfı, Anadolu Kültür Derneği, Hrant Dink Vakfı, Filmmor Kadın Kooperatifi, 140Journos, İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Serbestiyet, Hafıza Merkezi, Sivil Sayfalar, Sabancı Üniversitesi, Bağımsız Gazetecilik Platformu P24, Mekanda Adalet Derneği, Ekonomi ve Dış Politikalar Merkezi (EDAM) ile TESEV, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Yurttaşlık Derneği, Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) gibi kuruluşlar bulunuyor. Bu kurumlardan bazıları Türkiye düşmanlığı, açılımcı geçmişleri ve yöneticileri ile dikkat çekiyor.
Öne çıkan kuruluşlar şu şekilde:
TESEV: Türkiye'nin açılım süreçleri ve anayasa çalışmalarıyla bölünmek istendiği süreçlerin öne çıkan kuruluşlarından TESEV, Chrest Foundation (CF)'dan 342 bin dolar fon aldı.
YÖNETİCİSİ DTK'DAN GÖZALTINA ALINDI
Mezopotamya Vakfı: 2013 yılında kurulan vakıf, sitesinde ana gayesini şu sözlerle açıklıyor: "Mezopotamya halklarının kendi anadillerinde eğitim yapabilecekleri çok dilli bir üniversite kurmak."
Vakfın sitesinde "Bu web sitesi European Endowment for Democracy desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla Mezopotamya Vakfı'na aittir" notu da yer alıyor. Vakfın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gevriye Atlı, Kasım 2020'de DTK'ya yönelik dört ilde eş zamanlı olarak başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alındı. Adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Anadolu Kültür Derneği: Vakıftan 741 bin dolar fon alan Anadolu Kültür Derneği'nin kurucusu ve Başkanı Osman Kavala... Açık Toplum Vakfı, TESEV, Tema Vakfı, Tarih Vakfı, Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı gibi pek çok sivil toplum örgütünde kurucu üye, yönetim kurulu üyesi veya danışma kurulu üyesi olarak da görevler aldı. Kavala'nın halen, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dosyada tutukluluğu devam ediyor.
TARAFÇILARIN YENİ MEKANLARI
Yurttaşlık Derneği: Eski adı Helsinki Yurttaşlar Derneği olan dernek, ismini 2016'da değiştirdi.
Kurucuları arasında Osman Kavala, Orhan Pamuk gibi isimler yer alıyor. Açık Toplum Vakfı, TESEV, Kaos GL, FriedrichEbert-Stiftung gibi kuruluşlarla işbirlikleri bulunan dernek, açılım süreçlerinde aktif görevler almıştı. Başkanlığını İletişim Yayınları ve Birikim Dergisi kurucusu Murat Belge yürütüyor. Belge bir dönem Taraf gazetesinde de yazarlık yaptı.