Emekli olmak isteyen ev hanımlarının yapmaları gereken işlemler neler?

Evde boş oturmak yerine çalışıp üretmek, ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen ev hanımlarına emeklilik imkanı sunuluyor. Ev hanımları emekli olmak istediklerinde yapmaları gereken bazı işlemler bulunuyor. Bizlerde emekli olmak isteyen ev hanımlarının yapmaları gereken bu işlemleri adım adım inceledik.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :04 Eylül 2020 , 09:01 Güncelleme Tarihi :25 Eylül 2020 , 11:11
Emekli olmak isteyen ev hanımlarının yapmaları gereken işlemler neler?

İÇİNDEKİLER

Ev hanımlarına emeklilik için düzenleme geliyor. Hafta başı haber siteleri aracılığıyla Türkiye'nin gündemine giren çalışmayan ev işleri ile uğraşan kadınlar için eşi ile 25 yıl evli kalarak emekli olma hususu daha öncelerde de sık sık gündeme geldi. Günümüz şartlarında yaşlılık döneminde emekli olabilmek oldukça önemli.


EV HANIMLARINA EMEKLİLİK AYLIK MAAŞ VE ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETLERİ HAKKI

Emekli olmak için sağlanması gereken koşullar tüm vatandaşlar için aynıdır. Yani ister çalışma hayatının içerisinde yer alsın ister çalışmasın emekli olmak isteyen vatandaşların tamamı SGK'ya belli bir oranda prim ödemek zorunda. Bunun dışında belli bir gün sigortalılık gün şartı sağlanmalı. Ayrıca emeklilik için de belli bir yaşın üzerinde olunması gerekiyor.

Tüm bu şartların aynı anda sağlandığı anda ise Sosyal Güvenlik Kurumu'na emeklilik başvurusu yapılabiliyor.

Peki ev hanımları bu şartları nasıl sağlayacaklar? Emekli olunabilmesi için SGK primi ödemesi gereken ev hanımları bu ödemelerini isteğe bağlı sigorta ile yapacaklar. Ödemeler her ay yapılacak ve SGK'nın belirlediği yıl boyunca ödemeler yapılacak. Prim ve gün şartını bu şekilde sağlayacak ev hanımları yaş şartını sağladıklarında da emekli olabilecekler.

2020 yılında ev hanımları için belirlenen isteğe bağlı sigorta prim ücret aylık 847 TL'dir.

EV HANIMLARI NE ZAMAN EMEKLİ OLUR?

Emeklilik için kadın sigortalılar Bağkur kapsamında 9000 gün prim ödemek zorundalar. Bunun yanında emekli olmadan önceki son 3.5 yılda bir işyerinde işçi olarak çalışmış olan kadınlar 9000 gün değil de 7200 gün üzerinden emekli olabiliyor. Ayrıca ev hanımlarının da emekli olabilmek için 58 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor.

EV HANIMLARINA BORÇLANMA ŞANSI

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, ev hanımları için TBMM´ye sunulan teklifin yasalaşması halinde, ev hanımlarının "çalışmasa dahi borçlanarak emekli" olabileceğini belirtti.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Duman, "Ülkemiz genelinde milyonlarca ev hanımı çalışmadıkları için emekli olamıyor" diye anımsattı ve ekledi:

2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınlar için ise emekli olup tam aylık alabilmeleri için 7.200 gün yani toplamda 20 yıl çalışmaları gerekiyor. Çalışma hayatına katılmayan veya emekli olacak süre kadar çalışamayan ev hanımları ise emeklilik gibi çok önemli bir sosyal haktan yararlanamamış oluyorlar.

YASAYA ONAY BEKLENİYOR

06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler.

YURT DIŞINDA YAŞAYANIN HAKKI VAR

Eğer yasa teklifi 2020 yılında yasalaşırsa 1995 yılı ve öncesinden bu yana evli kalan aynı zamanda 1970 yılı ve öncesinde doğan ev hanımlarının borçlanarak hemen emekli olabileceğine dikkat çeken Duman, yasalarımıza göre yurt dışında gurbetçi olarak ikamet eden Türk vatandaşı her kadının borçlanma yapmasına imkan varken, ülkemizde yaşayan kadınların da bu düzenlemeyi uzun zamandır beklediğini belirtti ve şu bilgileri verdi:
Günümüz koşullarında kadınların hizmet olarak borçlanabilecekleri iki farklı yöntem bulunmaktadır. İlki analık borçlanması olarak en fazla 2.160 gündür diğeri ise yurt dışında çalışılan yada ikamet edilen sürelerdir.

EV HANIMLARI NASIL EMEKLİ OLACAK?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan yasa tasarısı kapsamında ev hanımları çalışmasa dahi borçlanarak emekli olabilecek. Kadınların borçlanarak emekli olabilmesi için doğum borçlanması ve yurt dışında ikamet edilen veya çalışan sürenin borçlanılması olarak belirlenmiştir. Çalışmayan kadın, daha önce hiç sigortası yapılmadığı ve sigorta primi ödenmediği için sigorta primlerini kendisi ödemesi gerekiyor. Prim ödemelerinin her ay düzenli şekilde SGK'ya ödenmesi, ödemeler tamamlandığında da emeklilik işlemlerinin yapılacağı kişiye hatırlatılır. Çalışmayan kadın, SGK prim borçlarını ödeyerek emekli aylığını almaya başlar.