Büyük İstanbul depremi hakkında detaylar merak ediliyor. Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem felaketi sonrası İstanbul'da beklenen büyük deprem için uzmanlardan peş peşe açıklama geldi. İstanbul'da fay hattı geçen riskli ilçeler merak ediliyor. Olası Marmara Depremi, özellikle de Kahramanmaraş'taki deprem felaketi sonrası ülke gündemine geldi. Üç ayrı fay hattı üzerinde bulunan ülkemizde her an deprem riskiyle karşı karşıyayız. Marmara fayı için uyarıda bulunan uzmanlar vatandaşlara uyarıda bulundu. Naci Görür, Ahmet Ercan, Şener Üşümezsoy, Orhan Tatar, Celal Şengör gibi uzmanların İstanbul depremi için söylediği tek bir ortak nokta var. İşte detaylar...
UZMANLARDAN GELEN İSTANBUL DEPREMİ AÇIKLAMALARI
CELAL ŞENGÖR
Prof. Dr. Celal Şengör, olası İstanbul depremi için ''eli kulağında'' yorumunu yaptı. Şengör, "Ama bir tarih telaffuz edemeyiz. Mümkün değil. Dünyadaki bütün deprem camiasında hâlâ konuşulan; depremin önden kestirilmesi mümkün değildir. İstanbul'un hemen güneyinde Coulomb Teorisi'ne dayanan bir maksimum gerilme tespit edildi. Bizans'tan bu yana gelen zaman aralıklarına bakarsan yaklaşık her 250 senede bir büyük bir deprem vuruyor İstanbul'u. Bu hesabı ya Rockwell ya da Tom Parsons yapmıştı. Buna göre 2000'de yapılan ve hem tarihsel depremleri hem de Coulomb teorisini birlikte içeren analiz size söylediğim ihtimal hesabını gösteriyor. Daha başka bunun üzerine konabilecek bir veri yok." ifadelerini kullandı.
"Kıran yönetimine göre, İstanbul'da 1 milyon 200 bin yapı var. Depremde yolların %30'ı kapanacak. 200 bin yapı ağır, orta hasarlı olacak. 460 bin içme suyu borusunda patlak olacak. 90 bin yapı depreme çok duyarlı. 13 bin yapı hemen göçecek. 1045 yerde kanalizasyon içme suyuna karışacak. İstanbul'daki toplanma alanlarında WC yok. Konteyner yok, kurtarma sandıkları yok. Yalnızca boş bir alan. "
CELAL SÜREKLİ UÇLARDA!
"Celal genellikle büyük deprem taraftarıdır, deprem üzerine halüsinasyonlar görür. Sürekli olarak uçlarda durur." diyen Prof. Dr. Ahmet Ercan da şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye tamamen göçer. Zaten biz bu kurguyu İstanbul için hazırlıyorduk. Marmara'nın çevresinde 25 milyon kişi yaşıyor. Marmara'da olan her deprem 150 kilometre uzağı etkiliyor. Bu bir Kuzey Marmara depremidir. "
"Etkileyeceği en büyük alan İstanbul olacaktır. Çünkü deprem gören alan 160 bin kilometrekare iken İstanbul'un yüzey alanı, yerleşim alanı 5 bin kilometre karedir. Şimdi 160 bin kilometre karede kilometrekare başına 125 kişi düşüyordu deprem bölgesinde ve oradaki ölüm sayısı şu anda 41 bin kişi ve 87 milyar dolarlık bir kayba neden oldu."
"Kuzey Marmara'da olacak bir depremde İstanbul'un kilometre kare başına düşen kişi yoğunluğu 3 bin kişidir. Ve ondan sonra katlanarak gitmiştir. İstanbul'da kilometre kare başına düşen konut sayısı 340'tır. Deprem olan yerde 25 yapı vardı. İstanbul'da 340, yaklaşık 7 katı falan var İstanbul'da. Dolayısıyla İstanbul'da ne olur olayını daha fazla konuşmaya gerek yok. Orana baktığınız zaman korkunç bir durum ortaya çıkıyor."
İSTANBUL DEPREMİNDE TARİH VERİLDİ!
Ercan ayrıca beklenen bu depremin 2045'ten önce olamayacağını öne sürdü. Tarih konusunda bir diğer açıklamada Naci Görür tarafından ortaya atılmış "30 sene içerisinde bekleniyordu, 23 sene geçti." demişti.
OKAN TÜYSÜZ
Prof. Dr. Okan Tüysüz, "En kötü senaryoda depremin şiddeti 7,5... Bu senaryolar insanları korkutmak için değil, tedbir almak için... Afet olacak yerde nüfus ve bina yoğunluğu artırılmaz. Keşke 1999 sonrasında bu yoğunluğu azaltsaydık. İstanbul'da durum kabul edilebilir değil'' dedi.
DOĞAN KALAFAT
Deprem olasılığı yüzde 64
Marmara içerisinde kırılmayan bir alan olduğunu ve buna da sismik boşluk denildiği ifade eden Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın sözlerine de şu şekilde:
"Bu kırılmayan alan bir şekilde kırılarak enerjisini boşaltacak ve büyük bir deprem meydana gelecek. Büyüklük 7.1, 7.2 olabilir ama yine de büyük bir deprem. 2030'lu yıllara kadar yüzde 64 olasılık, 2050'li yıllara kadar yüzde 75 olasılık, 2090'lı yıllara kadar yüzde 95 olasılıkla bu deprem olacak. Ama bu hiçbir zaman 2090 yılında bu deprem kesinlikle olacaktır anlamına gelmiyor."
BÜLENT ORUÇ
Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bülent Oruç A Haber ekranlarında Kahramanmaraş'ta yaşanan depremi ve Türkiye genelindeki deprem riski olan bölgeleri değerlendirdi.
"TUZ GÖLÜ, BU AKTİF BİR FAY VE YILLARDIR DEPREM ÜRETMİYOR"
Alüyvon zeminlerin deprem açısından riskli olduğunu söyleyen Oruç, "Tuz Gölü fay zonu 200 kilometrelik var. Bu aktif bir fay ve yıllardır deprem üretmiyor. Niğde ve Aksaray alüvyon zemin üzerinde. " ifadelerini kullandı.
ŞENER ÜŞÜMEZSOY
Prof. Dr. Üşümezsoy, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeniden tartışılmaya başlanan olası İstanbul depremi hakkında şunları söyledi:
"İstanbul için beklediğimiz yüzyıl depremi 17 Ağustos 1999 depremiydi. Hatırlarsın sen de. Bazıları, 'Adalar kırılmadı, kırılacak ve büyük deprem olacak' dedi. Ben ne dedim, depremin sonrasında? Fayın Yalova-Çınarcık tarafından gittiğini söyledim. Bu görüşüm sonradan da Fransız Rolando Armijo'nun başında olduğu araştırma gemisinin Marmara Denizi'nin tabanına inmesiyle kesinleşti! Ben haklı çıktım ama kimse bunu görmüyor, konuşmuyor.
"DÜZCE İÇİN DE UYARMIŞTIK"
"Referans gösterdiği jeologlar arasındaki Rothstein'ın hazırladığı harita üzerinden değerlendirme yapan Üşümezsoy, Rothstein'ın 1999'dan önce hazırladığı deprem risk haritasını göstererek Düzce'deki riskin saptandığını aktardı. "
"O dönemde kendisinin de Rothstein'a katıldığını ifade eden Üşümezsoy, "99 depreminden önce, herkes adalardan giden fay kırılacak derken Rothstein, fayın Yalova-Çınarcık kıyısından geldiğini söylemişti. Dolayısıyla Yalova'da Armutlu civarında risk vardı. Bir başka ifadesi ise Düzce bölgesinin riskli olduğu idi. Biz bunları söylerken Şengör bile Düzce'yi bulamamıştı" dedi.
HÜSEYİN ÖZTÜRK
İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Öztürk A Haber ekranlarında olası Marmara ve İstanbul depremine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
.
İSTANBUL'DA KIRILMAYAN BÜYÜK BİR BÖLGE VAR
İstanbul'da büyük bir sismik boşluk var. Sürekli kırıla kırıla gelmiş ama bir türlü kırılmayan bir bölge var. Kırılmayan bir alan var. Bu kırılmayan alan denizin içinde bulunuyor.
.
STRESİN NE KADAR OLDUĞU BİLİNMİYOR
Beklenen bir deprem var. Çınarcıkla birlikte Kumburgaz fayının da kırılması. Bölgede ne kadar stres var bilinmiyor. Kumburgaz hattı bölgesinde çukurlar var.
7.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR
Bir görüşe göre çukurun altından geçebileceği. Büyükçekmece'nin oradan da kırılmalar olabilir. Burada kırılmayla birlikte 7.6 büyüklüğünde bir deprem olabilir görüşü de var.
.
BEKLEDİĞİMİZ SÜRE ARTIK GELMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR
İstanbul'daki büyük depremin tekrarlanma yıl aralığı 500 yıl. Beklediğimiz süre artık gelmiş gibi görünüyor. 1894'de büyük bir deprem var burada da önemli detaylar var. Bu depremde Sirkeci 40 metre yarılıyor ve herkes şu cümleyi kuruyor "Deniz suyu ısındı.
.
Fransız deprem bilimci ve jeofizikçi Xavier Le Pichon 11 ili sarsan depremlere yönelik analizlerini ve Türkiye genelindeki deprem tahminlerini anlattı.
İSTANBUL'DA DEPREME EN ÇOK DAYANIKLI İLÇELER HANGİSİ?
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 ilde hissedilen depremlerin ardından 'İstanbul Risk Haritası' yeniden gündeme geldi.
İşte Avrupa Yakası'ndaki depreme dayanaklı ilçeler:
Beşiktaş
Beyoğlu
Kağıthane
Şişli
Esenler'in önemli bölümü
Gaziosmanpaşa
Sultanbeyli
Kemerburgaz – Göktürk
Maltepe'nin kıyıdan uzak bir bölümü