KUMPANYADAN GÜNÜMÜZE
İngilizler, sömürgeci politikalarını meşrulaştırmak için her zaman olduğu gibi Batı dünyasının 'uygarlaştırıcı misyonu' retoriğini kullandı. Bu retorik çerçevesinde Batı, Batılı olmayan toplumları kendi ekonomik çıkarları için değil, ama Batı uygarlığını bu toplumlara taşımak, onları içinde bulundukları 'geri', 'barbar' ve 'ilkel' durumdan kurtarmak için sömürgeleştiriyordu.
1898 yılına gelindiğinde İngiltere Çin'e kira sözleşmesi imzalattı. Sözleşme ile Kowloon Yarımadası'nın kuzeyini de sömürgeye dahil etti ve bu bölgeye 'New Territories' adı verildi. Anlaşmaya göre, özel bir statü ile sömürgeleştirilen 'New Territories', 99 yıl sonra yani 1997'de Çin'e devredilecekti.
Hindistan Kumpanyası'nın 'torunları' küresel şirketler kurup sömürgeyi devam ettirdi. Bağdat'tan giden Sassoon Ailesi ise bugünkü şirketlerin temelini atan en önemli aileydi. Bu andan itibaren Çin'e bir aile daha girmişti... Rothschildler... Solomon Sassoon, 1887'de Caroline Rothschild ile evlendi.
AFYONDAN GELEN SERVET
Tamamen afyon ve uyuşturucu ticaretiyle zengin olan imparatorluk işte böyle kurulmuştu... HSBC bankasınnı kurulmasının perde arkasında bu aile vardı. HSBC, 1865'te Hong Kong'da kuruldu. Avrupa, Asya- Pasifik bölgesi, Kuzey ve Güney Amerika, Orta Doğu ve Afrika'da faaliyet gösteren HSBC Grubu, dünyanın en büyük bankacılık ve finansal hizmetler kuruluşlarından biri olmaya başladı.
Bu da bugünkü şirketlerin en önemli ayaklarından birini oluşturdu. Doğu Hindistan Kumpanyası sömürgecilik tarihine lokomotif oldu. Sonuçta küresel dev şirketler onun yolunda yürüyor ve az gelişmiş ülkenin kanını emiyor.